Български завод за хлебна мая замърсява река Дунав

10:43, 23 фев 19 25 1477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От завод на „Българска хлебна мая“ ЕООД в Русе в река Дунав се изливат оцветени води с неприятна миризима. Това е констатирано от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), съобщават от екоинспекцията.

Установени са няколко нарушения на екологичното законодателство. Оказва се, че предприятието е възобновило производствената дейност без да уведоми за това еконспекцията. Производствените води се заустват в река Дунав без пречистване и без разрешителен документ. В резултат на това отпадъчните води се разливат по ската и се събират в най-ниската част. Теренът от около 50 квадратни метра е заблатен. В момента на проверката от колектора е имало отткок на оцветени води. Взети са водни проби. Резултатите от пробите ще са готови до седмица и тогава ще стане ясно дали има опасно замърсяване. От фирмата за хлебна мая отказаха коментар по случая.

Освен това при проверка на площадката е установено, че предприятието е възобновило производствената дейност без да уведоми за това еконспекцията. С това е нарушено дадено предписание при предишна проверка. Производствените води се заустват без пречистване и без разрешителен документ в река Дунав.

За установените нарушения РИОСВ-Русе ще предприеме административно-наказателни мерки спрямо „Българска хлебна мая“ ЕООД. Ще бъдат сезирани и компетентните институции за установените реконструкции на производствената площадка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама