Изплащането на обезщетения за умъртвените прасета започва след 1 септември

08:38, 27 авг 19 25 2290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стопаните, които умъртвиха доброволно прасетата си, ще получат по 300 лева. Очаква се изплащането на парите да започне след 1 септември. Продължава умъртвяването и загробването на прасетата в свинекомплекса в село Караманово, Русенско. До края на седмицата то трябва да приключи.

На територията на Русенска област до момента са евтаназирани 72 000 прасета.

Индустриалната ферма в Голямо Враново продължава съпротивата си срещу заповедта за евтаназията на всички 28 000 животни там. Според директора на свинекомплекса Вихрен Димитров от месец насам там няма заболели животни и случаят е различен от другите засегнати ферми, предаде БНТ.

Потвърдиха огнище на чума по свинете и във Варненско

Свинекомплексът в село Голямо Враново, където до момента са унищожени 12 000 животни, трябва да продължи да изпълнява заповедта на БАБХ и да евтаназира свинете, защото тя не е отменена.

Д-р Георги Чобанов от БАБХ коментира, че заболяването не се проявява при всички свине, но това се случва поетапно. Той даде пример със случаите по дивите свине в Русенска област, където се появяват нови диви свине, които се оказва, че са заразени.

Стопани от Първомай отказват да дезинфекцират дворовете си

"Законодателството е категорично ясно. Всяка една ферма, в която е констатирано заболяването, се счита за инфектирана, и по този начин трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни", обясни д-р Чобанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама