Рекорд: Гласовете на повече от 8 хил. души в Русе са невалидни

20:24, 29 окт 19 25 4765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекорден брой невалидни бюлетини в Русе. Гласовете на 8 260 избиратели не са били зачетени заради грешки или умишлено поставени знаци. В сравнение с местния вот преди 4 години недействителните бюлетини са повече, въпреки че избирателите са намалели с над 10 000 души, съобщи БНТ.

БСП ще се бори за Русе, ГЕРБ печели убедително в областта

Русенци и на тези избори не бяха много активни - по-малко от 40 на сто от тях стигнаха до урните. Бюлетина за кмет или за общински съветници пуснаха малко над 56 000 души.

Оказва се обаче, че всеки седми от тях е направил грешка или е проявил лично творчество, отправяйки послания към бъдещите управляващи, и гласът му се е оказал невалиден.

Статистиката показва, че невалидните бюлетини са в пъти повече при избора на общински съветници отколкото за кмет на общината.

Има отбелязано за преференция, няма отбелязано за кандидатска листа. Затова най-вероятно тези 6-7 хиляди гласа, които са разликата между двата вида избор, е точно такова гласуване, коментира зам.-председателят на общинската избирателна комисия Александър Корфонозов.

Това е статистиката само за една секция. И ако тези 8 260 гласа бяха правилно попълнени, конфигурацията на партиите и коалициите в общинския съвет може би щеше да изглежда по друг начин.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама