Заради мръсния въздух: Русенци си търсят правата с писмо до българските депутати в ЕП

14:40, 25 ное 19 25 2942 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Заради мръсния въздух в Русе жителите на града търсят правата си с писмо до българските депутати в Европейския паламент, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Новоизбраният кмет на Русе Пенчо Милков също активно се е ангажирал с решаването на проблема. Още с встъпването си в длъжност той предложи сформирането на временна анкетна комисия от общински съветници и експерти, която да събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха.

От Facebook профила на Милков става ясно, че е изпратил жалба от името на русенци за продължаващото замърсяване на въздуха до българските депутати в Европейския парламент с искане да бъде информиран за действията, които ще бъдат предприети.

Нено Димов: За осем години замърсяването на въздуха е намаляло с 60%

Като последваща реакция, евродепутатът Петър Витанов е поставил въпрос пред Европейската комисия за лошото качество на въздуха в Русе. 

„През 2015 г. Комисията заведе дело срещу България и страната беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух. Територията на община Русе беше включена в производството за неизпълнение на задължения пред Съда на ЕС. Въпреки това обаче като български представител в ЕП получих сигнал за продължаващо влошено качество на въздуха и системно замърсяване в района. Очаквам скоро Комисията да отговори какви допълнителни мерки ще предприеме за трайно преодоляване на проблема, включително и по отношение на замърсяването от трансграничен характер“, отбелязва Витанов в своята позиция. 

От отговора на ЕП става ясно, че русенци могат да си търсят правата, внасяйки официална петиция до Европарламента или жалба до Европейската комисия, както и завеждайки дело срещу държавата. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама