Банов: Хубавото е, че операта в Русе има застраховка

11:30, 07 юли 20 25 2863 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на културата Боил Банов направи оглед след пожара в операта в Русе. Вчера сградата се запали и се наложи да бъдат спасявани работниците, които я ремонтират след наводнението от падналия само преди 2 седмици порой.

Гори покривът на операта в Русе

"Пожарникарите са направили всичко възможно да овладеят тази голяма беда. Операта в Русе има застраховка.Покривът го няма, но пожарникарите са направили нужно за да не пропадне надолу скарата. Такива пожари се доказва откъде и как тръгват. Следствието ще установи има ли виновни", заяви Банов в ефира на Нова телевизия.

Директорът на операта Иван Кюркчиев заяви, че е изгоряла триъгълната конструкция на покрива, а долу гредите са запазени. Скъпите пияна и костюми са непокътнати. "Няма нанесени други щети", каза още той.

Министър Банов коментира, че щетите е можело да бъдат много по-сериозни ако не е била бързата и адекватна намеса на екипите на пожарната. Пораженията са главно върху покрива, но добрата новина е, че гредите са издържали и освен водата, няма нанесени други поражения върху сцената. Салонът на операта не е засегнат, както и останалата част на покрива, която не е била обхваната от пламъците, обясни той, цитиран от БГНЕС. 

"Пожарът няма да се отрази по никакъв начин на предстоящите изяви на операта, тъй като тя разполага с други зали, където може да изнася представления", каза още министър Банов.

След огледа на пораженията ще стане ясно колко ще струва възстановаването на операта и от огъня, и от водата. През това време артистите ще изнасят представления на сцена на открито.

Очаква се ремонтът на изгорялата конструкция да започне през септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама