Вещи лица трябва да извършат нови експертизи по делото "Хитрино"

15:30, 19 юли 19 / Крими 25 553 Topnovini
1

На днешното си заседание по делото за железопътната катастрофа в Хитрино Шуменският окръжен съд назначи вещи лица, които да изготвят нови експертизи, поискани от адвокатите на подсъдимите - машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков от Русе, управлявали дерайлиралата в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, предаде БТА.

Свидетел в Хитрино: Спуканата цистерна била за бракуване

За доизясняване на фактическата страна на делото ще трябва да бъдат извършени експертизи в областта на електротехниката, за превоза на опасни товари и пожаро-техническа. Съдът назначи две вещи лица да работят по втората експертиза, а по останалите - по едно.

Представител на съда потърси експертите, но не успя да се свърже с едно от вещите лица, което трябва да работи по една от експертизите. Останалите могат да се очакват към края на септември или октомври, бе съобщено в съдебната зала.

Съдът уважи и искане, отправено от прокурора по делото Маргарита Георгиева - от "БДЖ - Пътнически превози" и от Национална компания "Железопътна инфраструктура" - да предоставят справка за обема на товарите на километър, и от преминалите пътническите влакове през участъка Каспичан-Русе от 2003 г. до 10 декември 2016 г., освен от товарните композиции.

Защитата иска нова експертиза по делото „Хитрино“

Съдът уважи ново искане и на един от адвокатите на подсъдимите - за допълнителна експертиза за устойчивостта на железния път в района на катастрофата и "товаропотока", който може да поеме.

Уважено беше и искане на адвоката на пострадалите и роднините на загиналите при инцидента в Хитрино Николай Димитров - за експертиза за скоростта на движение на композицията. Той каза, че има допълнителен въпрос към вече представена експертиза от шест вещи лица за скоростта с която се е движела дерайлиралата композиция и заявеното от един от експертите "за неуправляемо движение на влака, преди навлизането в гара "Хитрино" и безконтролното увеличение на скоростта му".

Съдът насрочи следващото заседание по делото за 1 октомври.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 49 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.