Откриват паметници на Александър Теодоров-Балан и Агоп Мелконян в Двора на Кирилицата

19:40, 29 окт 19 / Култура 25 3236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметници на първия ректор на СУ "Св. Климент Охридски" Александър Теодоров - Балан и на българския писател-фантаст Агоп Мелконян, както и на редица други известни личности, ще бъдат открити на 1 ноември в Двора на Кирилицата

Скулптор на бюста на бесарабския българин Александър Теодоров - Балан е Василий Гурмак (Украйна). На събитието ще присъства делегация от бесарабски българи от Украйна, оглавена от кмета на Болград Сергей Димитриев, както и зам. ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев.

Паметникът в Двора на Кирилицата на Агоп Мелконян ще бъде първия по рода си. Арменският скулптор Гагик Степанян и съпругата на писателя Люси Мелконян, синът и внукът му, ще присъстват на събитието.

Паметник ще бъде издигнат и на арменския писател, творил на кирилица Леонид Гурунц. Скулптор е Юрий Ованесян(Армения). Културна делегация от Армения ще почете събитието.

С паметник ще бъде почетен и беларуския писател Янка Купала. Той е дело на скулптора Владимир Слободчиков (Беларус). На откриването ще присъства беларуска делегация (директор на държавен литературен музей "Янка Купала" - Алена Ляшкович и посланикът на Беларус в България Александър Лукашевич.

Специално от Румъния ще дойде и ще благослови събитието и паметниците Духовният глава на арменците в Румъния и България Негово Високопреосвещенство Татев Акопян. Очакват се и голям брой представители на арменската общност от цяла България. Тържествената програма ще включва рецитал и музикални изпълнения от международни артисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама