Започват спешни срещи с ловци след съмнения, че крият случаи на умрели диви свине

16:50, 11 ное 19 25 2477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започват извънредни срещи с ловците в Шуменско, след като горски изразиха съмнения, че не се съобщава за умрели диви прасета.

Това реши областната епизоотична комисия, която отчете и че няма нови случаи на Африканска чума по свинете в областта, съобщава БГНЕС.

Инфектираните зони на територията на общините Венец, Върбица и Смядово са под надзор. Продължават да се извършват обходи и претърсвания на районите, като до момента няма открити трупове на умрели диви прасета.

Нови случаи на Африканска чума в Шуменско

Преди седмица беше съобщено, че ловците използват нерегламентирани препарати и методи, за да проверяват за наличие на Африканска чума. Към момента няма регистрирани положителни проби за болестта Африканска чума по свинете във ферми на територията на област Шумен.

"За изминалия период сме взели 97 двойни проби за вирусология и серология, или общо 194 проби. Резултатите на всички проби са отрицателни", съобщи д-р Едмон Маринов от ОДБХ-Шумен.

За изминалите четири седмици от началото на ловния сезон са отстреляни около 1000 прасета в областите Шумен и Търговище. Сред тях също.няма нови случаи на положителни проби за Африканска чума при свинете.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама