Обособяват 20-километрова зона около силистренско село заради африканската чума

16:30, 24 окт 18 25 1786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 км кризисна и още 20 км буферна зона се обособява около силистренското село Кайнарджа, където преди дни в района на българо-румънската граница беше намерено тяло на глиган. Пробите са положителни за наличието на африканската чума по свинете, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. В зоните попадат редица общини в областите Силистра и Добрич.

Това стана ясно на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра. Засегнати са общините Силистра, Кайнарджа, Алфатар от област Силистра и Крушари и Тервел от област Добрич. Определена е също 20-километрова „буферна” зона, включваща общините Дулово, Алфатар, Генерал Тошево, Ситово, и Тервел.

Отчетено беше, че на този етап в Силистренско няма случаи на африканска чума при домашни свине. Случаят с намереното мъртво диво прасе е от 18 октомври т.г. с доказана положителна проба за болестта от 23 октомври. Набелязани бяха мерки за предотвратяване на заразата в т.нар. „заден двор” в личните стопанства, във фермите и индустриалните комплекси.

Заради съмнения, че мъртвото животно е „подхвърлено“, по предложение на Ловно-рибарското сдружение „Сокол1“ в Силистра, ще бъде направено и контролирано от Областната дирекция на БАБХ в Силистра претърсване за болни или умрели диви прасета в района, където е намерено заразеното прасе. В късния следобед днес ще има среща с ръководителите на 32 ловни дружинки.

"По отношение на дивеча ще следва да се претърси района за откриване на други диви прасета, за да се види докъде е стигнало заболяването или в най-благоприятния развой така да се види, че няма други заразени животни, което е най-добрия сценарий", каза Д-р Цвятко Александров, началник-отдел в БАБХ.

"Ще направим претърсване и тогава ще имаме окончателни резултати ... Нашите проби, които сме дали от отстреляните животни, които са на не повече от 500 - 1000 м от това, което е намерено, в момента са отрицателни - има отстреляни над 20 в този район, а в целия силистренски район над 80 прасета - досега няма положителни резултати", уточни Орлин Николов, Ловно-рибарско дружество Силистра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама