Залесяват резерватa „Сребърна“

16:00, 02 ное 18 25 1162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

600 предпазни съоръжения ще бъдат монтирани в североизточната част на поддържан резерват „Сребърна“. По предварителна оценка ще бъдат засадени около 15 000 фиданки от местни дървесни видове – бяла топола, бяла върба, планински яснен, полски ясен и др.

Работите са по проект „Подобряване на структурата и функциите на местообитания с код 91Е0* и 91F0 на територията на поддържан резерват Сребърна“. Той е на стойност 898 823 лв. и се финансира от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.Ще се изпълнява от екоинспекцията за период от 37 месеца. Поставянето на габиони ще ограничи достъпа на лица и моторни превозни средства и опази залесените при предишен проект терени, както и новите дръвчета.

Впоследствие, след израстването на фиданките и превръщането им в гора, предпазните съоръжения могат да бъдат използвани за укрепване на устието на западния захранващ канал. Проектът е продължение на предходен, реализиран в периода 2009-2012 г. Сега целта е да се извършат възстановителни дейности и да се залесят освободени от инвазивни видове територии. С изпълнението на дейностите по проекта ще се подобри природозащитното състояние на Алувиалните гори с черна елша и планински ясен и на Крайречните смесени гори от обикновен дъб, бял бряст, планински ясен и полски ясен.

Към момента е сключен договор с фирма за подготовка на документация за провеждане на обществени поръчки, на която е възложено провеждането на тръжната процедура за избор на изпълнител за дейността по обследване на терените за нуждите на лесовъдските дейности и доставчици на стоки и услуги. Първите мерки на терен ще започнат през март 2019 г., с настъпване на вегетацията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама