Откриват Център за деца с увреждания в Силистра

15:00, 28 ное 18 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет прие Постановление, съгласно което от 3 декември се закрива Домът за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ - Силистра и на негово място се открива първият за България Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

Функционалната необходимост от съществуването на ДМСГД - Силистра отпада поради факта, че провежданата активната политика за деинституционализация доведе до прогресивно намаляване на броя на децата, отглеждани в дома. При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в ДМСГД-Силистра са отглеждани 51 деца. В края 2017 г. са останали само 4 деца, за които също е осигурена семейна среда и към 02.05.2018 г. и те са изведени от дома. Към 31.08.201 8 г. в ДМСГД Силистра няма настанени деца.

Със закриването на ДМСГД - Силистра в област Силистра ще бъде ограничено предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи за деца, което е и една от целите на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

За осигуряване на необходимата подкрепа за семействата и грижи за децата, включително за децата с увреждания, е необходимо да бъдат осигурени допълни здравни услуги, съпътстващи социалната система, с които да се подкрепят семействата при отглеждането на децата с увреждания и хронични заболявания.

По тази причина ще бъде създаден Център за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания в област Силистра, чрез който да се осигури необходимата подкрепа за 461 деца до 16 годишна възраст, които са с над 50% вид и степен на увреждане. Част от тези деца до момента са получавали ежедневна рехабилитация и физиотерапия, логопедични и психологични услуги в ДМСГД-Силистра.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 HarryRarge 14:41, 05 апр 23


Fine forum posts. Cheers!
open thesis writing a scientific thesis thesis binding thesis statement\

2 Nathangex 21:57, 13 апр 23


Whoa many of terrific info!
do my english essay someone write my essay writer essay

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама