Провежда се мащабно разследване за източване на НОИ в Силистра и София

09:05, 08 мар 19 25 2033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акция на прокуратурата в София и Силистра. Разследва се източване на НОИ. Схемата е свързана с издаване на фалшиви данни за трудов стаж. Това съобщи заметник-главният прокурор Иван Гешев по Нова телевизия. По неофициална информация сред заподозрените е бащата на певицата Тита.

Поредната операция е на Спецпрокуратурата, МВР – Силистра и ГДБОП. Тя се провежда в Силистра и София и е с цел неутрализиране на група за източване на бюджета на НОИ. "В момента се извършва обиск в жилището на мъж, който е баща на певица. Той е шеф на клон на осигурителния институт", каза още Гешев.

По думите му става въпрос за измама с трудов стаж - осигуряване на миньорски пенсии. Задържа се дебитната карта на кандидата докато той изплати парите за услугата. Тя струвала 10 000 лева, а "възнаграждението" членовете на групата получавали с т.нар. „забавено плащане”.

"Потърпевша е държавата. Всички български граждани са потърпевши. Защото се източва бюджета на НОИ", коментира Иван Гешев.

До 15 дни Ветко и Маринела Арабаджиеви трябва да бъдат екстрадирани. Това съобщи още заместник-главният прокурор Иван Гешев.

"В средата на месец януари изготвихме европейска заповед за разследване до испанските власти. С нея поискахме обиск и разследване на въпросния имот. Изискахме и личен обиск на лицето Георги Семерджиев и ако в имота се намират Ветко и Маринела Арабаджиеви да им бъдат извършени лични обиски и на тях. Имахме информация, че се укриват във Франция. Изпратихме европейска заповед за арест до компетентните власти, но там не са открити. Не е ясно колко време са се укривали в тази къща. Вероятно от напускането им от Франция. Георги Семерджиев се издирва със заповед за арест от швейцарските власти по обвинение за трафик на наркотици в особено големи размери. Затова е задържан заедно с тях", обясни още Гешев.

Той допълни, че срещу Семерджиев имало опит за покушение, но към момента няма задържан за деянието. Заместник-главният прокурор информира още, че Арабаджиеви не са се съпротивлявали при задържането им. "Може би още днес ще бъде преведена европейската заповед за арест и до 15 дни може да бъдат екстрадирани. Ако няма съгласие предстои дело на две съдебни инстанции", коментира Гешев.

Той разкри и последните подробности за акцията в квартал "Орландовци: "Ако не са привлечени като обвиняеми ще бъдат обвинени 14 души с един водач - Коце Белия. В този район на София е криминален авторитет. Обвинен за рязане на мантинели, тежки грабежи – на поща, разпространение на наркотици, гробищна мафия и други. 90% от задържаните в акцията са от клана "Гольовци". И двамата задържани полицаи ще бъдат привлечени като обвиняеми. У единия от тях е открито известно количество наркотици. Те са дългогодишни служители на „Охранителна полиция”. Единият е уволняван, другия е в процес на освобождение", заключи заместникът на главния обвинител на страната. А двамата задържани служители на реда са получавали пари за осигуряване на "чадър".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама