Нефролог: Децата са бъдещето на България и за тях трябва най-доброто

12:00, 25 дек 19 / Общество 25 1260 Християна Димитрова

Нов транскутанен апарат за неинвазивно измерване на кръвен билирубин работи от няколко месеца в МБАЛ-Силистра от инициативата „Българската Коледа“.

За да ни разкаже как новото оборудване ще подпомогне работата на лекарите и с какво ще допринесе за по-доброто диагностициране и лечение на пациентите ТОПНОВИНИ разговаря с д-р Костадинова, нефролог и изпълнителен директор в МБАЛ-Силистра.

Д-р Костадинова, с какво допринесе „Българската Коледа“ за оборудването на модерна апаратура във Вашата болница?

Изключително много ни е помогнала „Българската Коледа“. Три или четири пъти в годината сме получавали апаратура в зависимост от заявките, които сме дали. Първият път получихме един чудесен ехограф, който в момента все още работи и го ползваме. С него се прави ехографска диагностика на децата. Последното дарение, което получихме, е билирубинометър за неинвазивна диагностика на жълтеница при децата, фотолампа, която е за фототерапия при билирубин с много изразена жълтеница при новородените, както и слухов скрининг апарат за откриване на нарушение в слуха при тях. Имахме кукел за рентгенографии на деца. Много неща получихме и сме много благодарни, защото това са апаратури, които не можехме да си позволим, особено за неонатология и детско отделение. 

Как работихте преди да я получите?

Изследването на билирубин при децата ставаше не по този неинвазивен метод, а се взимаше кръв, което причинява болка. Работихме с един доста стар ехограф. Адаптирахме се, но нивото на диагностика и лечение се качва, когато имаш съвременна апаратура.

Модерната апаратура облекчава ли сега процеса на Вашата работа?

Разбира се. За децата трябва най-доброто. В момента неонатологичните отделения са изключително добре оборудвани и голяма заслуга за това има „Българската Коледа“.

Какъв е броят на децата, които ще могат да я използват?

За съжаление, в Силистра, както в повечето периферни градове, раждаемостта доста спадна. Преди имахме над 500 раждания за година, сега са под 400. Все пак това са нашите деца. Това са само новородените. Деца, които са в детско отделение, също я ползват, не само новородени бебета, както и всички деца, които постъпват при нас и имат необходимост.

Какво послание бихте отправили към хората, за да се включат в „Българската Коледа“?

Винаги да си мислят, че с каквато и апаратура да разполагаме, винаги може да се надгражда още. Да не забравяме, че децата са бъдещето на България. За тях трябва най-доброто. Освен това, те са достатъчно малко и ние трябва много добре да ги пазим. Също да помним, че когато човек направи добро, той се чувства изключително щастлив. Коледа винаги благоприятства хубави празници, които събуждат доброто в хората, защото то съществува.

 

Още по темата:

„Българската Коледа“ се грижи да имаме модерни и добре оборудвани детски болници

Невролог: „Българската Коледа“ ни помага да се развиваме и да помагаме на нашите пациенти

„Българската Коледа“ дари съвременен дихателен апарат на “Пирогов”

 
 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.