В Сливен започна изграждането на два нови социални центъра

10:25, 26 май 21 25 4799 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Радвам се, че стартираме изграждането на два нови социални центъра в Сливен, с които допълнително ще се подобрят социалните услуги в общината. Зрелостта на едно общество се измерва и по отношението му към хората в неравностойно положение, заяви кметът Стефан Радев по време на официалния старт на дейностите по изграждане.

Двата социални центъра ще се намират до Дом за стари хора в Сливен, като в тях ще бъдат настанявани потребители от Дома за хора с умствена изостаналост в селище „Качулка“. Кметът Радев използва случая и разсея спекулациите като заяви, че построяването на двата социални обекта, няма да наруши обичайната дейност на Дома за стари хора, тъй като той разполага с два пъти по-голяма площ от необходимата за такъв тип институция.

Двата центъра ще бъдат изградени по Проект „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за хора с увреждания в община Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Единият център ще бъде за грижа за лица с психични разстройства, а другият, за грижа за лица с умствена изостаналост. Изграждането на инфраструктурата за предоставяне на конкретните социални услуги се основава на функционални изисквания и насоки, разработени от Министерство на труда и социалната политика и са съобразени с действащите европейски документи за деинституционализация и живот в общността, както и в съответствие на Плана за действие за периода 2018-2021 г., за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

И двете социални структури ще бъдат с капацитет 15 места, като ще бъдат оборудвани и съобразени с най-съвременни удобства, свързани със спецификата на работа и комфортната среда за потребителите и те ще имат достъп до здравна и обществена инфраструктура. Целта е извеждането на възрастните хора и хората с увреждания от специализираните институции и настаняването им в среда близка до семейната. На територията на община Сливен функционират и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, и Център за социална рехабилитация и интеграция. По този начин ще бъде осигурен достъп до качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги на потребителите, според техните реални потребности.

Новите сгради ще разполагат с всички удобства. Наш дълг е да се грижим за тези хора“, бе категоричен кметът Стефан Радев.

Срокът за изпълнение на дейностите е седем месеца.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама