В Сливен обмислят да произвеждат ток за собствено потребление

17:30, 17 дек 21 25 1073 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Във връзка с предизвикателствата от увеличението на цените на електроенергията, което е значително за бюджета, Община Сливен обмисля варианти за производство на електроенергия за собствени нужди. Идеята за тези бъдещи инвестиции от страна на Община Сливен бе сред акцентите на днешния брифинг на кмета Стефан Радев и негови заместници.

„Ще се опитаме да реализираме проект за изграждане на фотоволтаична електроцентрала, с която да произвеждаме енергията за собствено потребление“, посочи кметът Радев. По думите му финансирането на такъв вид проект ще бъде съществено. В тази връзка Община Сливен обмисля да използва собствени терени в района на бившия завод „Динамо“. До момента те не носят никакви приходи на общинския бюджет. Част от тези терени се планира да бъдат разработени от Община Сливен. За останалата част от тях се обмисля привличане на инвеститор и чрез учредяване правото на строеж за срок от 30 г. да бъде изградена фотоволтаичната електроцентрала, срещу заплащане от страна на инвеститора.

Ако успеем да реализираме този проект, около половината от необходимите средства за инвестиции ще бъдат осигурени, за останалата част, може да ползваме заем. Основната ни цел е да не бъдем зависими от колебанията и промените на пазара на ел. енергията“, заяви още кметът. По думите му анализът показва, че е възможнo дори занижение в сметките за ток, спрямо тези, които са се плащали преди увеличението.

Това е устойчиво решение за общината в дългосрочен план. Изцяло в духа на съвременните очаквания и намерения, във връзка със зелената сделка и трансформацията на енергийните системи. Амбициозна и нелека задача, но смятаме, че тези смели решения са добри и в интерес на гражданите“, обобщи кметът Радев, цитиран от пресслужбата на общината.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама