Стефан Радев: Ремонтирахме знакови за историята ни къщи-музеи в Сливен

09:10, 15 фев 24 / Регионални новини 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Общината.

Това са къщите-музеи на Хаджи Димитър, на Добри Чинтулов и Музея на сливенския бит. Предстои оборудването на обектите и приемане с Държавна приемателна комисия, съобщават от Пресцентъра на Общината.

Днес кметът Стефан Радев посети родната къща на Хаджи Димитър заедно с директора на Регионалния исторически музей Николай Сираков, ръководителя на проекта Христо Георгиев и Тодор Дечев от фирмата-изпълнител на обекта.

„Това е един от най-мащабните проекти на Сливен през последните години за паметниците на културата, които имаме и откакто ги управлява Общината. Може би е най-сложният културен проект, който се изпълнява в България с толкова много обекти и в същото време много важен за нашия град. Радвам се, че успяхме да инвестираме средства и да ги запазим за поколенията, което е дълг на всеки един от нас“, каза Радев.

Освен трите къщи-музеи, в проекта са включени за ремонт още Държавната сукнена фабрика, крепост „Туида“ и лифта, където дейностите продължават Общата стойност е близо 10 милиона лева.

В къщите-музеи са ремонтирани покривите на сградите. Извършена е обработка на дървените елементи. Възстановена е мазилката. Благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

До момента в Държавната сукнена фабрика е извършен ремонт на покрива, изградени са нови настилки около сградата. Подменени са улуците и водосточните тръби. Извършено е почистване на оригиналната зидария. Прозорците са ремонтирани и възстановени. Оформена е нова алея в дворното пространство. Предстоят вътрешен ремонт на трите етажа и сутерена с ремонт и подмяна на сградните инсталации, монтаж на асансьор и осигуряване на достъпност на хора с увреждане. „Предвиждаме ремонтите по обекта да приключат в началото на месец юни 2024 г.“, каза ръководителят на проекта Христо Георгиев.

Извършено е благоустрояване на улиците в района между Държавна сукнена фабрика и музея на сливенския бит. Подменени са тротоарни настилки, подменена е настилката на пешеходен остров пред фабриката. Монтирани са нови указателни табели.

На крепост „Туида“ е извършен текущ ремонт и стабилизиране на съществуваща сцена и амфитеатър. Осигурено е модерно озвучаване и осветление. Възстановена е настилката по алеите. Подменено е парковото осветление с по-съвременни осветителни тела. Извършен е вътрешен ремонт на сградата на информационния център. Предвидено е монтиране на мобилна сцена. Дейностите все още продължават.

В рамките на проекта предстои да бъде обособен туристически културно-информационен център в сградата на Община Сливен. Предстои възлагане на дейности по дигитализация на туристически обекти, което е важна част от предвидените ни дейности за развитие на туризма в Сливен.

„Слава Богу, че се случи този проект, защото къщите-музеи плачеха за ремонт от 40 години. Наблягаме на дигитализация. Предвидили сме мултимедийни проектори и екрани. Почти във всички музейни обекти ще има и екипи за работа с деца“, каза Николай Сираков.

Тодор Дечев от фирмата-изпълнител на ремонта на къщата на Хаджи Димитър подчерта, че дейностите са предприети навреме, защото е имало проблеми с покрива и дървените конструкции.

Ремонтът на Пътническа въжена линия „Сливен – Карандила“ продължава. Очаква се да приключи в началото на юни. Ще бъде извършено основно технологично обновяване на въжената линия, включително подмяна на въжето. Всички седалки ще бъдат сменени, а стълбовете по трасето – ремонтирани, както и двете сгради на долна и горна лифтена станция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама