Дете с увреждания е "нежелано от никого", прехвърлят го от център на център

11:50, 01 ное 18 25 1502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14-годишно дете попадна в графата „нежелано от никого“, след като бе прехвърляно от център на център за настаняване. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Ловеч настаниха момчето в края на март, изпратено от смолянската дирекция „Социално подпомагане” след закриването на социалната услуга в Смолян. Ловешкият съд пък постанови детето да бъде настанено в друг център с подходяща за него социална услуга след експертиза от психиатър и психолог. От дирекцията „Социално подпомагане“ в Ловеч издават заповед детето да бъде настанено в център в Попово, оттам отказват да го приемат. Така то остава в Ловеч, където обаче също не го искат. Служителите в центъра се оплакват от агресивните прояви на момчето към тях и другите деца.

Със случая се ангажираха от институцията на омбудсмана. В Ловеч отиде Ева Жечева, която ръководи дирекция „Права на детето“ към институцията. Жечева е и бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Пред БНР тя обясни: „Детето е с изключително голям брой лекарства, които пие. Медикаментозното му лечение е заплашително за възрастен, а камо ли за едно дете. Свързахме се с управителя на услугата. Тяхната молба беше да бъде осигурена възможност за диагностициране на момчето в Детската психиатрична клиника към Александровска болница. Имахме уверението, че те ще предприемат действия, за да може момчето да бъде диагностицирано“.

Жечева каза, че са посетили центъра за настаняване, за да видят каква е реалната ситуация, какво е отношението на хората, в каква среда се отглежда детето и евентуално какви грешки са допуснати.

„Преместването е станало инцидентно, без никаква възможност той да се адаптира към новото място. Хората нямат умения да работят с него, те не са овластени да работят с него през знанията. Не познават тези заболявания, нямат изградени навици. Това момче има право да бъде в услуга, която държавата е разкрила от този тип. Погледнато обаче от неговия интерес, той не може да се развива в тази услуга. Той е лидер, той просто ги манипулира. Той не спазва никакви правила и граници, за него най-важното е някой да му се подчинява. Отключва агресия срещу децата и част от персонала“, каза още тя.

Жечева отбеляза, че няма диференциация за деца с поведенчески проблеми, за деца с психични страдания. Трябва да направим всичко възможно тези услуги да работят с тези деца, категорична е тя.

„И проверките на ДАЗД не са ефективни. Те трябва да изследват не документите и процедурите, те трябва да изследват правата и интересите на детето“, подчерта още Ева Жечева.

Галя Атанасова, началник на отдел „Мониторинг и контрол - Северен“ в Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ към Агенцията за закрила на детето, каза, че до момента агенцията е извършила 3 проверки по този казус, като предстоят още 2 такива. Тя посочи резултатите:

„Всяка институция е допуснала грешка. Дадени са задължителни предписания на трите проверени институции /Дирекция „Социално подпомагане“ – Ловеч, Дирекция „Социално подпомагане“ – Попово и Центъра в Попово, който е отказал да приеме детето/. Съставен е акт на директора на Центъра в Попово. Съставени са и редица писма до висшестоящи органи. Сигнализиран е и „Медицински одит“ по повод различните мнения на детски психиатри по отношение на диагнозите на детето и съответно психотропните терапии“.

Според Атанасова проблемът е в подхода на екипа в центъра. Тя смята, че има ресурс за справяне със случая на местно ниво. По думите й задължителните предписания трябва да се изпълнят, в противен случай има санкции в размер от 1000 лв. нагоре. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама