Българинът, дарил един млн. на болницата в Мадан: Америка ме научи да посрещам хората като равни

11:40, 13 фев 19 25 1692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мултимилионерът Шефкет Чападжиев даде специално интервю за bTV, след като дари 1 милион долара за нова апаратура на болницата в Мадан. 

Чападжиев, който е родом от миньорския град, дарил голямата сума, след като лично се сблъскал със  здравеопазването на местно ниво: „Страдах от уши като бяхме в България, влязохме в един кабинет и там всичко беше толкова старо, все едно, че нищо не беше правено. Преди 55 години бях там и апаратурата беше страшно стара”.

Медиците и кметът на родопския град уверяват Чападжиев, че няма да злоупотребят с парите му: „Аз искам от него едно нещо – парите да бъдат похарчени 100% за болницата. То и тук не е цветущо, но все пак тук, ако влезеш в един докторски кабинет, такава е апаратурата – все едно че отиваш за Космоса, докато там е много бедничко”.

Шефкет Чападжиев каза, че с голямо удоволствие дарява в България, макар че от малък мечтае да замине за  Америка. Вдъхновяват го Алеко Константинов и неговият пътепис „До Чикаго и назад”.

„Аз бях много малък, в 6-и клас, и вече знаех, че искам да вървя по неговия път, да отида в Америка. Беше страшно опасно, направо стрелят по границата, но по някаква причина мен не ме беше страх. Само се молех да ме уцелят в главата и всичко да приключи”, спомня си той.

Зад океана Чападжиев проявява последователност и търпение, за да спечели състоянието си. С негови пари в Чикаго е издигнат паметник на Алеко Константинов. Казва, че Америка го е научила да посреща хората като равни – без значение от етноса и религията им.

Вече 9 години българинът има една мечта – да полети в Космоса с ракетата на Ричард Брансън: „Три дни преди да излетим те преглеждат, но се очаква да бъде много нормален полет. Той каза, че първите, които ще полетят са майка му и баща му”.

По последни данни от екипа на Брансън са обещали, че полет ще има след три месеца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама