НХА представя изложба плакат на Людмил Чехларов

13:00, 08 дек 18 / Култура 25 2318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата се осъществява по идея на катедра „Плакат и визуална комуникация“ в НХА и е посветена на 80-годишнината на автора, както и на всички настоящи студенти в специалността.

Експонатите са автентични театрални плакати (сериграфия и офсет) от музейната сбирка на Националната художествена академия. Откриването е на  10 декември (понеделник), 18:00 ч. галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1.
Людмил Чехларов е един от най-разпознаваемите български плакатисти. За ярко изразения стил в творчеството му допринася както Сатиричния театър, където работи дълги години, така и неговото специфично чувство за хумор. Това е вдъхновението, което оформя неподражаемата иронична обаятелност, мигновено откривана в театралните му плакати. В тях той нескрито поднася шеговит коментар към сюжета на пиесата и често улавяйки идеята, провокира с харизмата и мирогледа на литературния текст. Така навлиза в психологически анализ, „задявайки“ световните и български драматурзи.

Този натюрел съвсем естествено се отнася и за академичната дейност на Людмил Чехларов – духовито неподправена и завладяваща аудиторията. Но тази непринуденост е съпроводена с педантична взискателност и висок критерий към студентите. С богатия си професионален опит и атрактивен подход, проф. Чехларов умело въвлича в плакатната магия своите възпитаници, откривайки пред тях нови хоризонти. В това свое поприще той внася специфичен подход и една различна художествена същност в преподавателските традиции на Академията.
Уникалното творчество на Людмил Чехларов заема челно място в съвременния театрален плакат, определяйки фундамента в развитието на българското плакатно изкуство. Плакатите му и сега продължават да „намигат“ на зрителя и го карат да се усмихне „под мустак“, дори и плакатът да не е смешен, коментира гл. ас. д-р Ненко Атанасов, куратор на изложбата.

Людмил Чехларов е роден на 26 ноември 1938 г. в Добрич. През 1966 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Веднага след това започва да работи като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите, които съзадва там в продължение на няколко десетилетия, формират неговия уникален и разпознаваем визуален стил.
През годините твори още в областта на графичния дизайн, илюстрацията и живописта. Негови произведения са представяни на множество изложби у нас и в чужбина: Русия, Куба, Италия, Канада, Германия, Индия, Сирия, Монголия, Чехия, Япония, Холандия, Франция, Латинска Америка, също така и във всички най-авторитетни международни форуми за плакат.
Организирал е самостоятелни изложби в Будапеща, Берлин, Варшава, Москва, Прага, Рига, София. Носител на награда на ЮНЕСКО за театрален плакат, на множество български отличия, специалната награда на СБХ за постижения в областта на графичния дизайн. Участник и член на журито на Международното триенале на сценичния плакат в София. Член на Съюза на българските художници.
От 1991 г. е доцент в Националната художествена академия и преподава в специалност „Плакат и визуална комуникация“ до 1998 г. Длъжността „професор“ заема в специалност „Рекламен дизайн“ на НХА, където се пенсионира през 2008 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама