Румен Радев ще участва в тържественото събрание по случай 130-годишнината на СУ "Св. Климент Охридски"

08:45, 08 дек 18 / Култура 25 1253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 8 декември 2018 г. ще бъде кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България отбелязва своята 130-та годишнина. Юбилеят дава възможност на академичната общност да отчете реалния принос на Алма матер в интелектуалната и духовната история на България и да напомни с думи и дела, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е храм на знанието, науката и българската духовност.

В 17.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ ще започне тържествено събрание, последвано от концерт, посветени на 130-годишнината от основаването на Софийския университет и от началото на висшето образование в България.

Гост на тържественото събрание ще бъде президентът Румен Радев. Президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Софийският университет поддържа активни връзки с над 500 университета по света. На празника гости на Алма матер ще бъдат президентът на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) проф. Лучано Сасо, генералният секретар на Мрежата на черноморските университети проф. Еден Мамут и десетки ректори и представители на партньорски университети.

По време на тържественото събрание предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев ще бъдат удостоени с почетното звание „Академикус емеритус“ на Софийския университет.

Ще бъде връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г. Лауреатът на наградата, която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 година насам, е проф. Кирил Топалов.

В тържествения концерт ще участват хоровите състави на Националната гимназия за древни езици и култури, симфоничен квартет „Филхармоника“, биг бендът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, танцов състав „Аура“ при Народно читалище „Аура 1929“ и квартет към фолклорна формация „Мелодия“ при Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1924“.

По-рано през деня, в 11.45 часа в Централното фоайе на Ректората, ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама