Арнаудова: АПИ е знаела за опасното състояние на тунел „Ечемишка“, но е бездействала

16:15, 13 дек 18 25 1567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шест длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" са показали престъпна небрежност и така са причинили смъртта на жена в тунел "Ечемишка" през 2017 г. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод обвинението срещу срешу двама бивши директори на АПИ и още четирима служители на агенцията.

Арнаудова посочи, че такава конструкция на обвинение е първа по рода си. Като каза, че до този момент не й е известно да е била ангажирана наказателна отговорност на длъжностни лица, които по закон имат задължението и отговорността да предприемат действия за безопасност на пътищата и пътните съоръжения.

По думите й разследването е разкрило пълно бездействие през годините на АПИ. Тя отбеляза, че направеният анализ на доказателствата и опит ще бъде споделен и с други прокурори, като не изключи възможността тази конструкция на обвинението да бъде възприета и при други подобни казуси.

Освен бившия шеф на агенцията Лазар Лазаров, са обвинени още петима, сред които и друг бивш ръководител на АПИ и настоящ член на УС Дончо Атанасов.

Разследването е установило, че тунелът не е ремонтиран от над 30 години, въпреки множеството сигнали за проблеми. Както и че и друг път са се случвали произшествия с материални щети заради паднали части от конструкцията.

Още през 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. се е намирала в аварийно състояние. Според заключението на вещите лица основната причина за аварията на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита.

Никаква поддръжка не е била осъществявана през годините, въпреки множество констатации за проблеми на съоръжението, обясни Арнаудова и каза, че тунелът веднъж само е бил измит и боядисан.

Тя констатира, че разследването се е забавило, но това се дължало на множеството събрани материали по делото и от нуждата да приключат назначените експертизи.

Разследването сочи още, че "Автомагистрали" ЕАД са уведомявали през годините АПИ 11 пъти, с писмени доклади за проблемите на съоръжението. Служилите на дружеството са вързали осветителните тела с тел и кабел, като са ги проверявали, тъй като не е можело да бъдат заварени заради корозията.

През 2016 г. АПИ приема доклад от независима фирма, че тунел "Ечемишка" е в критично състояние, а осветителната инсталация е опасна. Но действия не са били предприети.

Обвиняемите са с мярка "подписка", като никой от тях не е дал обяснения за случая, освен един.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама