Със стикери предупреждават паркиралите на забранено в "синя" и "зелена" зона

11:30, 12 апр 19 25 1336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водачите на автомобили, които паркират на забранени места в районите на „синя" и „зелена" зона, ще бъдат предупреждавани за нарушението със стикери. Ако шофьорите не са преместили автомобилите си те ще бъдат вдигани с „паяк" по разпореждане на инспектор на ЦГМ или на полицай. Това съобщиха от пресцентъра на Центъра за градска мобилност.

Санкцията е насочена към шофьорите, които си позволяват да паркират в района на кръстовище или на уличното платно, което е в нарушение на Закона за движение по пътищата. До момента те подлежаха на санкция само от полицията. Със заповед на кмета на Столичната община се разшириха правомощията на Центъра за градска мобилност за по-бързо действие срещу нарушителите и вече има 10-членен екип, който действа като "служба за контрол".

Служителите, които към момента контролират заплащането на паркирането в зоните, ще отговарят и за паркираните в нарушение на Закона за движение по пътищата автомобили, като първо ще залепят съобщение на предното стъкло, че предстои вдигане и откарване на колата в наказателен паркинг, дори ако водачът си е платил престоя, а след това ще изпращат сигнал до диспечера в ЦГМ. Той ще преценява кога да дойде "паяк" – в зависимост от това на коя улица е колата и колко пречи на движението. Самата процедура на репатрирането ще става след изричното разпореждане на инспектор от ЦГМ или полицай от "Общинска полиция".

Във времето до идването на „паяка", водачът има възможност да се информира от стикера, да премести колата и да избегне санкцията. Целта е шофьорът да разбере, че е нарушител, а не веднага да се налагат санкции. Зоната за платено паркиране е разделена на пет сектора. Всеки ден в един от тези сектори контролът ще бъде засилен - с повече контрольори и "паяци".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама