Манолова: Необходим е национален фонд, предвиждащ обезщетения на собственици, които законно могат да строят в зелени площи

20:50, 16 авг 19 / Политика 25 2448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Необходимо е със закон да се регламентира създаването на един национален фонд, в който да се събират средства за обезщетение на тези собственици, които се окажат напълно законни в правото си да строят в зелени площи и в междублокови пространства'', това каза във видео във „Фейсбук“ профила си омбудсманът на Република България Мая Манолова.

Мая Манолова: Ще обсъдя с жителите на „Обеля“ как ще продължим да се борим срещу презастрояването

''Изпратили сме писма и препоръки до Столичен общински съвет, до кмета на Столична община, до министъра на земеделиeто, а също така и конкретни предложения до премиера Борисов и председателя на народното събрание'', заяви Манолова.

''Случаят в ''Обеля'' не е единствен. За съжаление с подобни безобразия се сблъскват и хората в „Дружба“, „Стрелбище“, „Младост“ и „Овча купел“'', обясни омбудсманът.

''Става дума за подобни случаи, при които по неясен начин определени лица са се сдобили с право на собственост и документи и твърдят, че ще започнат строителство. В повечето от случаите те са си оградили имотите. Последните ограждения бяха в „Дружба“, където част от парка е ограден с телена ограда, защото това е частна собственост и някой се кани да строи'', допълни Манолова.

Румен Радев и Мая Манолова са с най-висок рейтинг в края на политическия сезон

''Това, за което ние настояваме е да бъде направен конкретен анализ на всеки един подобен случай. Да се води как е придобита собствеността и как са издадени разрешенията за строеж. Да се направи ревизия на това доколко законни са подобни прехвърляния на собственост. Ревизия на земеделската реституция и след това на всички процедури, които са довели до това да се разрешава подобни намерения за строителство'', каза още омбудсманът.

''Това, което трябва да се направи е на хората да се предвидят справедливи обезщетения. За целта трябва да се спрат продажбите на общински имоти. Така че на подобни собственици да могат да се предлагат други общински терени, които са подходящи за строителство и които биха били равностойни'', уточни тя.

Маркет Линкс: Мая Манолова с най-високо одобрение в София

''Би следвало Общината да помисли за това как в София север да се преработи инфраструктурата, така че да има възможност за замяна на подобни имоти. Предполагам, че това, което всички ще искат са парични обезщетения. Ако няма да строи тук една огромна сграда, която да се отрази неблагоприятно на околните блокове, да бъде собственика справедливо обезщетен, така че да има защита и на неговите права'', допълни Манолова.

Мая Манолова: Ако се кандидатирам, ще стана кмет

''Затова сме писали на отговорните институции, засега не са ни отговорили. Ясно е, че Общината не може да плати на всички собственици, затова държавата, която е допуснала възстановяването на земеделски земи да става в урбанизирани територии, би следвало да си намери средства, така че хората да бъдат обезщетени и жителите на София да не страдат от това безобразие'', допълни омбудсманът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама