Зам.-кметът по екология: За момента не се налага въвеждане на „Зелен билет” в София

12:15, 09 дек 19 25 2420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Въпреки видимото влошаване на качеството на въздуха в София тази сутрин, към момента официалните данни за запрашаването не дават основание за въвеждане на т.нар „Зелен билет”, каза зам.-кмета по екологията Йоана Христова пред bTV.

Независимата платформа airbg.info засече превишения от над 5 пъти в квартали като „Лозенец”, „Яворов”, „Дружба”, „Витоша”. Данните на общината обаче са по-различни.

Пак мръсен въздух в София

„Днес се очакваше по прогнозни данни от системата за ранно предизвестяване, разработена от НИМХ, качеството на въздуха в Столична община да е умерено – атмосферните условия позволяват умерено натрупване (на ФПЧ) от 50 до 100 микрограма на кубичен метър осреднено за денонощието. Знаете, че средноденонощната норма е 50 микрограма, очакваха се такива метеорологични условия, че да има леко превишение”, посочи Христова.

По думите ѝ сензорите на общината показват около 50 микрограма на кубичен метър в „Надежда” и „Павлово” и около 30 в „Дружба”. „Ако този тренд се запази, то прогнозата ще се реализира”, каза тя.

Тя напомни, че „Зелен билет” се въвежда при над 200 микрограма на куб. метър фини прахови частици средно за денонощието или жълт код за мъгла и инверсия, а по думите ѝ няма данни за нито едно от двете.

До момента „Зелен билет” е въвеждан два пъти. „Трябва да сме благодарни, хората се научиха, че въздухът е важен и зависи от всеки един от нас. Тези призиви, които кметът на Столична община прави, срещат голям отзвук, особено сред младите”, коментира Йоана Христова.

Тя припомни, че до средата на януари се приемат заявления за смяна на замърсяващи печки на твърдо гориво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама