„Българската Коледа“ дари съвременен дихателен апарат на “Пирогов”

11:30, 12 дек 19 25 3187 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Във връзка с новото 17-о издание на "Българската Коледа" ТОПНОВИНИ потърси доц. Румяна Андонова, началник Клиника по детска анестезиология и интензивно отделение в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, които са подпомогнати от инициативата.

Доц. Андонова, как бяхте подпомогнати от “Българската Коледа”?

Инициативата „Българската Коледа” е дарявала неколкократно изключително ценна апаратура на Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. Както знаете, през Клиниката преминават най-тежко болните деца от цялата страна.

Развитието на медицината през последните две десетилетия е свързано повече от всякога с навлизането на нови техники и апаратура за осъществяване на операции, включително анестезии, монитори за проследяване на жизнените функции на пациентите в операционната и в интензивните отделения. Те бързо се приемат за стандарт в медицинското обслужване, а в същото време цената им често е непосилна за бюджетите на отделните болници. Благодарение на дарители ние имаме апаратура, която мога да твърдя, е на световно ниво.

Благодарение на последната „Българска Коледа” имаме съвременен дихателен апарат.

Как този апарат подпомага лечението на децата в интензивното отделение?

Апаратът е за всяка възраст – от новороденото до големите ни пациенти. Най-ценното е, че той разполага с приставка за азотен оксид, като чрез подаването на този вид газ, ние ще имаме възможност да подпомагаме най-малките, недоносените с вродени аномалии, чиито бели дробове са несъвършени и изискват специални техники за обдишване. Апаратът разполага и с допълнителен режим за обдишване, наречен високочестотна вентилация, която създава възможност за подаване на малки обеми и налягане, но с голяма честота, за да се осигури необходимият за организма кислород.

Преди това как работихте без този апарат?

„Преди това” е нещо, което понякога бързо искаме да забравим. Аз съм започнала да работя анестезиология, когато мониторирането на пациента ставаше с ръката ми на пулса му, а сестрата от време на време измерваше ръчно кръвното му налягане. Имаше само едни електроди, чрез които се следеше ритъма на сърцето му. Не искам да се връщаме към такъв период, а предполагам и никой от пациентите не го желае. С навлизането на техниката в нашата област всичко се автоматизира, визуализира и най-важното обективизира.

Преди сме обдишвали такива деца с апаратурата, с която разполагаме.

На колко деца помогна апаратурата, която получихте от „Българската Коледа”?

Апаратът ще бъде използван в ежедневната ни работа. Естествено, специалните му функциище се прилагат рядко и само в отделните случаи, за които Ви споменах. Важното е, обаче, че тогава ние ще можем да реагираме адекватно, съобразно световните стандарти за най-добрия изход за пациента.

От какво още се нуждае отделението?

Амортизацията е голяма в клиника като нашата. Осъвременяването на по-стари апарати е наложително. Със съдействието на ръководството на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, както и на Министерството на здравеопазването, както и с щедростта на благотворителни инициативи и отделни хора, правим всичко възможно да поддържаме добро, съвременно, качествено оборудване, както и чрез много специализации на лекарите в европейски болници, да поддържаме високо нивото на лечение на децата при нас.

Разбира се, като ми задавате така конкретно въпроса, мога да Ви кажа, че към момента имаме необходимост от поетапна подмяна на три анестезиологични апарата, както и на 8-те монитора в интензивното отделение с по-съвременни.

Защо хората трябва да подкрепят „Българската Коледа”?

Отговорът ми на Вашия въпрос е – заради нас самите, защото доброволното даряване било на средства, било на труд в името на нещо хубаво, а какво по-хубаво от децата, от бъдещето, ни извисява като хора, като общество.

Позволете ми чрез Вас да изразя нашата изключителна благодарност към всеки един дарител, независимо от сумата, която е дарил!

Още по темата:

Президентът Румен Радев украси елхата с деца от ''Българската Коледа''

„Българската Коледа“ помага на 3-годишния Орлин с детска церебрална парализа

Родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ носи надежда

Деца с аутизъм се учат да общуват благодарение на „Българската Коледа“

„Българската Коледа“ дари нова апаратура за синус хирургия на ИСУЛ

„Българската Коледа“ помага на 8-годишната Рая, която е с аутизъм

Румен Радев: "Българската Коледа" е шанс за нашите деца

Румен Радев дава началото на новото издание на "Българската Коледа"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама