Банята в Банкя ще е готова след няколко месеца

15:22, 22 май 20 / София 25 689 Даяна Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

Град Банкя е известен като балнеологичен център с уникален състав на въздуха и лековита и подходяща за консумация минерална вода. След няколко месеца трябва да приключи ремонтът и реставрацията на Минералната баня в Банкя и всички са развълнувани от шанса перлата на града ни да заработи по предназначение. Това коментира общинският съветник Анна Стойкова и зам.-председател на комисията по екология.  Тя сподели, че в тази посока се работи от 2011 г. съвместно с кмета на район „Банкя“ Рангел Марков.

Върнаха блясъка на Банята в Банкя

Снимка: БГНЕС

Анна Стойкова опроверга неверни твърдения, че частен инвеститор е реставрирал банята. Ето и фактите:

1. Решение № 181 / 15.04.2010 г на СОС - съгласие на СОС за безвъзмездно придобиване от Столична община правото на собственост върху Голяма балнеолечебница , находяща се в УПИ І – за парк, кв. 82, 84, гр. Банкя.

2. Предоставяне на Балнеолечебницата за управление от район „Банкя“ – Заповед № РД 46 – 11 / 17.10.2011 г на Кмет на Столична община.

Снимка: БГНЕС

3. Промяна от частна в публична общинска собственост сградата на Минералната баня и УПИ І -предназначен за обществено обслужване, кв. 104з, м. Тенев баир гр. Банкя и даване на предварително съгласие за предоставяне на концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс на гр. Банкя – реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня Банкя и строителство на Балнеоложки хотел в гр. Банкя – Решение № 459 /24.07.2014 г на СОС.

4. Открита процедура за предоставяне на концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс на гр. Банкя – реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня Банкя и строителство на Балнеоложки хотел в гр. Банкя – Решение № 250 /14.05.2015 г на Столичен общински съвет (след удължаване на срока на процедурата, кандидати не се явиха).

5. Със средствата в размер на 9 738 000 лв. (девет милиона седемстотин тридесет и осем хиляди лева) с ДДС, придобити от правото на строеж на Балнеоложкия хотел, заплатени от ПОД „Алианц“, район „Банкя“ проведе обществена поръчка за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална Баня Банкя, като проектът е съгласуван на фаза идеен и работен проект с НИНКН.

Снимка: БГНЕС

6. Проведена е открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране, консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня „Банкя“ в УПИ I, кв. 82, по плана на гр. Банкя, Столична община“, открита с Решение № РД 09-244 от 25.09.2017 и на основание чл. 112 от ЗОП.

7. На 05.12.2017 г. е сключен договор за строителство с № РД 56-82 между Столична община район „Банкя“ и „Консорциум Банкя 2020“ ДЗЗД.

Крайният срок за предаване на обекта е през септември 2020 г. „Затова е особено важно да намерим добър стопанин за управление на банята и тя да възвърне блясъка си и да заработи като успешен балнео- и спа център“, сподели още тя.

1 коментар
Анонимен 16:43, 22 май 20

А в Горна баня кога???

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!