10 старинни сгради в София, на които вдъхнаха нов живот

19:42, 27 май 20 / София 25 9050 Шрифт:
Автор:

"Фейсбук" страницата "Етюдите на София"  подреди в класация сградите в столицата, които бяха реновирани и възстановени адекватно в последните години. В класацията намират място и тези, които са поддържани по красив начин и са ни дали добър пример, по който може да бъде възстановена адекватно София.

1. Къща на проф. Райко Горанов - ул. "Дунав" №2.

Има къщи, които ни впечатляват, има сгради, които ни карат наистина да преоткриваме София, а съществува и тази къща, която направо ни показва как трябва да се реставрира в София. Дело на австрийския арх. Карл Хайнрих, който през 1912 г. буквално обсипва с декоративни орнаменти, лица и лъвове тази сграда. Къщата е принадлежала на проф. Райко Горанов (1869-1940), един от големите дарители на университетската библиотека. Преди няколко години бе реставрирана, като запази дори старата си ограда и врати. Климатиците пък са окачени на покрива, показвайки, че не е нужно една сграда да бъде надупчена, за да бъде отоплена.

Снимка: Facebook/Етюдите на София

2. Дом на Христо Попов - ул. "Г,С.Раковски" № 167.
Домът на кмета на града, управлявал в периода 1899-1901 г., и герой на Сръбско-българската война е пример за красота и изящество. В продължение на десетилетия не се знаеше дори кой е собственика. В крайна сметка преди няколко години бе спечелена за културата ни и превърната в галерия

Снимка: Facebook/Етюдите на София

3. Дом на Ив. Басаров - бул. "Витоша" 30.
Една класическа сграда, притисната между високите здания на Витошка. В продължение на години червената фасада беше на ръба на разрушението, но надлежното реставриране й върна красотата.

Снимка: Facebook/Етюдите на София

4. Къщата на семейство Каназиреви - бул. "Христо Ботев" 82.
Още една перла на булевард "Христо Ботев''. Построена е през 1912 г. срещу зданието наБарух Мюшолам. За съжаление историята на тази красавица тъне в забвение. Реставрирана през 2018 г. в свежи цветове, тя е още един от примерите за красива София.

Снимка: Facebook/Етюдите на София

5. Орелъ Палась - бул. "Мария Луиза"45.
Има такива сгради, които ни показват колко точно е била красива Стара София. Една от сградите е тази. Построена като хотел през 1925 г., тя е била прехвърляна от различни стопани, народна власт и фирми до момент, в който главите на двата орела буквално висяха на арматурата. Преди 2 години тя бе надеждно реставрирана, а орлите й получиха нов живот. 

Снимка: Facebook/Етюдите на София

6. Посолство на мира - ул. "Георги Бенковски" 25. 

Снимка: Facebook/Етюдите на София

7. Къщата на Киро Стефанов - ул. „Париж“ №1.
Геният на Никола Лазаров, оставил своя отпечатък сред храмове на архитектурата в София извира от къщата на ул. "Париж" 1. Всеки един от елементите - кованото желязо на покрива, парапетите и орнаментите, показва колко точно е струвало да учиш архитектура в Париж. Сградата на няколко пъти бе реставрирана, като дори смени цвета си - от цвят бордо до днешните бежови цветове.

Снимка: Facebook/Етюдите на София

8. Къщата на Андрей Цанков - ул. ''Врабча'' 9.
Сградата е построена през 1919 г. от известния наш архитект Никола Лазаров, построил много емблематични сгради - Съдебна палата, двореца Врана и т.н.
Сградата в стил барок се отличава от околните къщи с богатата си украса - каменни женски глави, изваяни върху фасадата, корнизи, разнообразени с пластики, балкони с оригинални метални и каменни парапети.

Снимка: Facebook/Етюдите на София

9. Ъгловата къща на ъгъла на ул. ''Пиротска'' и бул. ''Стефан Стамболов''.
Издигната през 1911 г. тази къща на братя Битракови - производители и търговци на маслини - е била представител на типичните за "Пиротска" магазини с жилища върху тях, помещаващи семействата на търговците. През годините тя бе силно занемарена и на практика бяхме изгубили надежда, че може да бъде оправена. Обаче това се случи. Тихичко и без да създава новини тази красавица си върна хубостта, която беше изчезнала за няколко десeтилетия.

Снимка: Facebook/Етюдите на София

10. Жилищно-търговска сграда на Барух Мюшолам - бул. ''Христо Ботев'' №95.
Сградата е типичен пример за направлението Ар Нуво от 1912 г. А последната реставрация показа, че тази сграда отново може да върне блясъка си.

Снимка: Facebook/Етюдите на София

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Владимир Йосифов 09:09, 28 май 20

Благодаря на Иван Шишиев.
Браво, Кметство на София !

2 Анонимен 09:58, 28 май 20

И какво общо има кметството? Иначе и Китайското е чудесно реновирано и сградата на Съборна и Батенберг и тази до Народния театър...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама