Над 24 млн.лв. са загубите за градския транспорт в София заради кризата

08:40, 03 юни 20 / София 25 1522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големите загуби претърпя градският транспорт в София – до момента загубите му са 24 млн. лв. – заради неработещата "Синя" и "Зелена" зона и спирането на продажбите на карти и билети. 15 млн. лв. са загубите на транспортните дружества. Между 60 и 65% от хората се върнаха към наземния транспорт, а около 150 хил. от общо 350 хил. души се върнаха към ползването на метрото. Имаме готовност да подкрепим транспорта от бюджета на столицата. Това съобщи пред кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на bTV.

Ще имаме още една актуализация на бюджета именно заради подкрепа за транспорта. През май има добра активност от гражданите да си плащат местните данъци и такси, а това ни позволява да продължим инвестициите в ключовите обекти в града. 5 млн. лева по-малко само са събрани през май в сравнетие с миналата година. Очаквам до края на юни да се активизира плащането на данъци, за да успеем да възстановим загубите, коментира столичният кмет.

Най-важното е да се строят детски градини, до момента сме построили над 100 сгради на детски градини, увеличихме местата с над 16 хиляди, но София се разраства и основният проблем е в яслените групи. През август очакваме да обявим още 1500 нови места, които ще добавим към настоящите 2800 свободни места. Местата за градини не достигат, затова внесох предложение да се променят параметрите и условията за строителство на градините – например да има филиали на детски градини на партерни етажи, и др., обясни Фандъкова.

"Очакваме днес Министерски съвет да ни отпусне 15 млн. лв. за строителството на новите детски градини. Имаме възможност да строим ударно детски градини. Предпочитам да не ремонтираме дадена улица, но да има места за децата в градините", каза още тя.  

Столичният кмет заяви, че днес ще бъде обсъдено ремонтът на „Топлофикация-София“, който ще остави хиляди хора без вода, да бъде отложен във времето.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама