„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм

11:00, 18 юни 20 / София 25 5885 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

„Когато музиката, обстановката, обслужването и хората туптят в един ритъм, тогава нещата се получават“ e девизът на един от най-популярните столични нощни клубове - PM Club. Toй се различава от другите по интериор и разположение, както и по това, че за музиката се грижат едни от най-добрите DJ-и в България.

За PM, софийските клубове и нощния живот в България разговаряме с Петър Василев, който е сред създателите на клуба. Занимава се с нощни заведения в София и по морето от 25 години.


Снимка: Facebook / PM Club

Първото, което прави впечатление още с влизането в PM Club, е уникалният интериор. Петър Василев разказа пред TOPNOVINI.BG, че той е дело на Светослав Тодоров – един от най-добрите дизайнери за нощни заведения. Различното тук е изцяло светещият таван с купол, на който могат да се рисуват всякакви картини. Сцената и екранът също моментално привличат погледите на клиентите, а сепаретата с високо сядане са направени по модел, който го няма почти никъде другаде.

Според Никола Петков PM Club е точното място, в което всеки клиент е не само клиент, а и приятел и ще получи съответното внимание за едно перфектното изкарване.

За разлика от другите нощни клубове в PM почти няма текучество на персонал. Това се дължи на ръководния екип, който се стреми персоналът да е удовлетворен от гледна точка на заплащане и отношение. „И за това явно успяваме да задържим дълго време един и същи екип“, обясни Петър Василев. По време на кризата около коронавируса обаче малка част от хората са се преориентирали. „В момента се стараем да привлечем нови“, посочи Петър Василев.

Кризата не пожали никой в бранша, включително и PM. Загубите са огромни. „Едва се закрепихме да не фалира клубът и да отворим отново“, посочи той.


Снимка: Facebook / PM Club

Заведението отваря днес с черно парти и известния български изпълнител NDOE. Любопитното е, че по време на партито ще бъде заснет и клип на негова песен, така че хората, които посетят клуба, ще участват в него. „Подготвяме и партита с чуждестранни DJ-и. В преговори сме с доста популярни имена в нощния живот в Европа. През септември ще има доста голямо разнообразие на музика и DJ-и“, обясни Петър Василев.

В София сякаш по-често ставаме свидетели на повече неуспешни заведения, отколкото на успешни. PM безспорно е от вторите. Петър Василев обаче смята, че няма точна формула за успешен нощен клуб. По думите му той трябва да се отвори в точния момент, на точното място и с точните хора. „Има хора, които разполагат със средства и си мислят, че е лесна работа да отворят заведение. Но много от тях се увериха, че това не е така. Бизнесът е труден. Всички заведения в София се борим за една група от 500 души, които могат да си позволят да излязат два или три пъти в седмицата. Хората са малко, а конкуренцията е голяма. За съжаление, едни жанрове в музиката изяждат голяма част от младите хора“, посочи той.

От своя страна, Никола Петков подчерта, че нощните клубове са неизменна част от нощна София. Според него те са истински нужни както на хората, така и на самият град. „Един път, защото българинът обича да се забавлява и второ, защото клубовете ни са на световно ниво и привличат освен нашата публика, така и много чужденци“, каза още той.


Снимка: Facebook / PM Club

Петър Василев разказа, че преди години хората са излизали през цялата седмица – от понеделник до събота. Постепенно обаче дните започват да отпадат един след друг, като сега се достига до 3-4 работни дни на седмица.

Разликата между клубовете в България и чужбина е, че вторите не разчитат толкова на интериор. За там е важно да има четири стени и някакво прилично осветление. „Докато публиката в България е свикнала да бъде на модерно и хубаво място, което гълта голям ресурс за интериор. Пък и всички искат да се чувстват като VIP-ове и да не плащат вход. Докато същите хора, като отидат в Европа ходят по заведения, изглеждащи много по-зле. Тук не биха стъпили в такова заведение“, посочи той.

Предимството на нощния живот в България за чужденците е, че тук е много по-евтино. „Лоша шега ни изиграха нискобюджетните авиокомпании, тъй като София започна да се пълни с туристи, които идват буквално с 200 евро в джоба. И голяма част от тях са хора, които в собствените си държави не могат да си позволят да влязат в клуб като PM. И като дойдат при нас започват да се пазарят. Мислят си, че тук всичко им е позволено и не спазват правилата на клуба”, разказа Петър Василев.


Снимка: Facebook / PM Club

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

"Вкусът на София": Сладкарница „Теа“ – греховен вкус и наслада на мига

"Вкусът на София": Ресторант Carne, където всеки сезон е вкусен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама