Д-р Павел Николов: С какво да храним сърцето си

11:00, 19 юни 20 25 2628 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Д-р Павел Николов е специалист кардиолог в УМБАЛ "Александровска", всяка седмица той ще ни представя съветите и препоръките си как да живеем здравословно и да се грижим за своето сърце.

 

Предстои най-жизненият сезон от годината, лятото. С какво да храним сърцето си и какво да избягваме?

Хранителният режим и физическата активност играят основна роля в превенцията и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Добре известно е, че някои храни повлияват както на артериалното налягане, така и на липидния профил, затова добрият контрол е в основата на профилактиката.

Нека започнем от листните зеленчуци, богати на минерали и витамини, по-специално на витамин К- спанак, лапад, коприва и зеле. Неслучайно витамин К е наричан крайъгълен камък в сложната система на кръвосъсирването.

Снимка:CanStockPhoto

Хората, приемащи антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта), трябва да бъдат внимателни с приеманите количества, защото храните от по-горе посочената група могат да повлияят на метаболизма на вит. К и да се наложи корекция на лекарствената доза.

Особено важни за балансираното хранене са пълнозърнените култури като пшеница, кафяв ориз, овес, ръж, ечемик, елда и киноа. За разлика от рафинираните зърна те са по-богати на фибри, спомагат за намаляването на „лошия” LDL – холестерол, респективно риска от исхемична болест на сърцето. Добавяйки 3 лъжици пълнозърнена храна дневно, рискът от сърдечно-съдови заболявания може да бъде редуциран до 22%.

Снимка: CanStockPhoto

Любимата ми и най-сладка група е тази, в която влизат ягоди, боровинки, малини и къпини. Те са изключително богати на антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес и възпалителните процеси. Има проучвания за добро повлияване на телесното тегло и общото състояние при пациенти с метаболитен синдром (комбинация от наднормено тегло с централно затлъстяване, артериална хипертония, диабет и нарушен липиден профил).

Снимка: CanStockPhoto

Авокадото е изключителен източник на мононенаситени мастни киселини и калий. В действителност един плод съдържа около 975 мг калий, което се равнява на  около 28% от дневната нужда. Това трябва да се има предвид, особено от хора със съпътстваща бъбречна недостатъчност поради нарушеното му отделяне. 

Снимка: CanStockPhoto

„Рибната” група и рибеното масло са богати на омега – 3 – мастни полиненаситени киселини, на особено ценните ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина. Повишават нивото на „добрия“ HDL холестерол, намаляват нивото на триглицеридите, предотвратяват слепването на тромбоцитите, от там се понижава и неколкократно рискът от запушване на артериите, хранещи сърцето. Препоръчителна дневна доза е между 0.5 и 1.8 г. Когато е възможно за предпочитане е тази доза да бъде набавяна по естествен начин чрез консумацията на риба - сьомга, скумрия, сардини и др. Алтернатива са Омега-3 капсули от ленено масло или масло от черен дроб на треска.

Снимка: CanStockPhoto

Няма как да подминем орехите. Те са изкючителен източник на влакна и микронутриенти като магнезий, мед и манган. Редовният им прием се свързва с намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, като ефектът им се дължи на понижаване стойностите на „лошия” LDL холестерол, редуциране на диастолното артериално налягане с 2-3 mmHg и повлияване на оксидативния стрес.  

Снимка: CanStockPhoto

Черният шоколад е богат на антиоксиданти, особено на флавоноиди. Проучване с почти 5000 участници показва, че приемът поне 5 пъти седмично на черен шоколад е свързан с редуциране на сърдечно-съдовия риск до 57%!

Снимка: CanStockPhoto

Съвет от д-р Павел Николов:

Нека се има предвид, че сърцето е изключително важен, но не единствен орган, така че консумацията трябва да бъде с мярка.

Снимка: CanStockPhoto  

За да поддържаме сърцето си в добра форма, трябва да се стремим към балансирана, разнообразна, с ниско съдържание на сол (дневен прием < 5г) и умерено калорийна диета, съобразена с физическата ни активност. Препоръчва се поне 150 мин. физическа активност седмично, с умерен интензитет както за профилактика, така и при съпътстващи сърдечни заболявания. Не по-малко важно е избягването на стреса в ежедневието. Усмихвайте се! Усмивката и позитивното настроение са задължителна част от рецептата за добро здраве!

 

За повече информация: e-mail: [email protected] или на тел. 0899/ 336 900

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:04, 19 юни 20

Много интересна статия !

Както казахте, истината е в баланса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама