Родители се събраха на протест под надслов „На ясла при Бойко Борисов“

18:30, 02 юли 20 25 2629 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Пред сградата на Министерски съвет в София се провежда трети мирен протест с искания за ваучери за неприетите в софийските ясли и детски градини деца.

Демонстрацията е под наслов "На ясла и градина при Бойко Борисов".

Родителите на неприетите деца искат компенсация, тъй като приетите в градина деца получават приблизително около 500 лева субсидия всеки месец. Протестиращите призовават за същата сума или поне за част от нея. По този начин ще бъдат подпомагани родителите на деца, записани в частни ясли.

Приблизително 11 хил. са приетите деца в ясла и детска градина от септември, като недостиг има в яслените групи за близо 6 000 деца и за 1 500 в първа група.

1 500 от незаетите от деца със специални образователни потребности и хронични заболявания места ще бъдат обявени за общ прием на 29 август.

При предишния протест, който бе организиран в средата на юни месец, родителите издигнаха голям плакат с текст "Равен достъп до алтернативно образование за неприетите деца" и настояваха за ударно строителство на детски градини в София, но при пълна прозрачност и ясни срокове.

Снимка: Юлиан Тодоров

Преди дни в сила влезе и новият критерий „уседналост“ за прием в детските градини, според който, децата, живеещи по-близо и от по-дълго време до желаната детската градина ще имат предимство пред останалите. За родителите, които са от София и не са променяли адресната си регистрация през изминалите години, новият подход дава предимство, но за всички млади семейства, които са купували жилище или живеят на квартира, ще бъде трудно да класират децата си.

Очаква се до края на месец август да стане ясно дали предложението на общината за увеличаване на срока на критерия за 3 години ще бъде приет.

Новият критерий за уседналост няма да важи за самостоятелните детски ясли, а само за детските градини с яслени групи.

Една от организаторките на протеста е поканена в президентството. Там са я уверили, че администрацията на държавния глава ще съдейства с всичките си правомощия. Родителите са подготвили три писма, които да разпратят до министерствата, сред които Министерството на здравеопазването и МОН.
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама