Зелен билет ще има и при по-ниски стойности на замъряване

12:10, 01 дек 20 / София 25 2458 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Вече е изготвен нов доклад, който ще дава възможност зеленият билет за градския транспорт да се обявява много по-рано, отколкото досега при повишения на замърсяването на въздуха. Докладът ще се разгледа на следващата сесия на Общинския съвет, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  

С промените в алгоритъма зеленият билет ще влиза в сила при 150 микрограма фини прахови частици. В момента той се обявява при 200 микрограма. 

Снимка: Стоп кадър/ Нова телевизия

Няма сериозен проблем със замърсяването на възфуха

В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Огромни пикове имаше преди 2-3 дни. Основен източник на замърсяването е горенето на твърдо гориво”, заяви Йорданка Фандъкова в ефира на Нова телевизия.  

Тя подчерта, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. „Това е доста голям процент. Дори в централните части на града има хора, които се отопляват така”, посочи столичният кмет.

По думите ѝ вече има над 2 500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. „На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии", отбеляза Фандъкова.

Отново мръсен въздух в София

В последните няколко дни в София замъряването на въздуха бележеше високи стойности. Това ни класира на челно място по качество на въздуха наред с Прищина в Косово, Сараево в Босна и Херцеровина, Лахов в Пакистан и Делхи в Индия. Превишението на фините прахови частици бе няколко пъти над нормата. В София този зимен сезон така и не бе въведен зелен билет. В сила са други мерки за ограничаване на замърсяването - като извънредни проверки на битови и промишлени източници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама