Две шествия в София – прайд и в защита на традиционното семейство

19:18, 12 юни 21 / София 25 3960 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Две шествия се проведоха днес в столицата. Едното беше в защита на традиционното семейство, а другото - София прайд, което подкрепя хората с различна сексуална ориентация.

14-тото издание на София прайд е под мотото „Отново заедно“. Едно от посланието на организаторите му е „Различни хора, равни права“. Глория Филипова от „Билитис“, която е една от организаторите на прайда каза пред БГНЕС, че сред другите им послания е да се борят за правата си, да отстояват себе си.

„Напоследък това е още по-трудно. През последния месец имаше доста атаки срещу общността. Ние призоваваме за реално равенство и за признаване правата на ЛГБТИ хората в България“, коментира Филипова и подчерта, че в момента е смелост да излязат на улицата, предвид вандализирането на общностния им център и още едно помещение, както и че има хора, които се страхуват да излязат и да бъдат видени.

Тя подчерта, че все още има случаи на нападения над ЛГБТИ хора на улицата. „В България няма статистика затова, тъй като не са криминализирани. Това е едно от нещата, за които се борим – Наказателният кодекс да признае, че хомофобските и трансфобските нападения са престъпление от омраза и да се вземат сериозни мерки в такива случаи“, посочи Филипова. Тя каза още, че не разбира кому са нужни демонстрациите срещу тяхното събитие и попита защо е тази агресия.

Краткотрайният дъжд, излял се над града не успя да развали доброто настроение и пространството пред и около паметника на Съветската армия е изпълнено с млади и цветни хора. Концертната част от събитието повдигна настроението на всички, които пееха и танцуваха заедно с изпълнителите Виктория Георгиева, Рут Колева, Прея, Михаела Филева и др. Една от изненадите на концерта беше македонският изпълнител Васил Гарванлиев, който взриви сцената и на няколко пъти каза на публиката, че я обича.

Гей парадът не е страшен


Снимка: БГНЕС

Срещу прайда се обяви Светият синод на Българската православна църква. В позиция му прайдът е определен като „парад на греха“.

Преди това от 12.00 ч. със сборен пункт НДК се проведе Шествие за защита на традиционното християнско семейство. Организатор е сдружение „Род Интернешънъл". Паралелно шествие имаше и във Велико Търново. Организаторите заявяват, че целта е се даде категорична заявка срещу приетата Европейска стратегия за детето, в която „родителите са дискриминирани, а детето е под ударите на новите джендър идеологии“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама