Фестивал на светлините промени вечерна София

13:29, 07 май 22 / София 25 1170 Шрифт:
Ирина Иванова

Фестивалът на светлините Lunar преобразява централната част на София. Първото по рода си събитие стартира вчера вечерта, но ще продължи до 9 май. Всяка вечер от 20:30 до полунощ върху емблематични столични сгради ще бъдат осветени в различни композиции и изображения, дело на артисти от България, Испания, Франция, Швеция, Австралия и Индия. Всички творби могат да бъдат посетени безплатно.

Още в първата вечер 13-те локации бяха посетени от хиляди зрители. В началото на своеобразния маршрут е неокласическата фасада на „Квадрат 500“, върху която е  проектирано 3D мапинг шоуто „Представи си“. То разказва на  за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения. С него се отбелязва Денят на Европа.

Фестивал на светлините преобразява 13 емблематични места в София

Дванадесетте колони на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ разкриват свят, в който едни от най-красивите животински видове се срещат, за да отправят важно послание за многообразието на планетата, чрез 3D мапинг спектакъла „Дивата природа зависи от нашите навици“

Артисти от четири държави правят фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia в портал към различни култури, обединени под темата divARTsity. Сред е австралийският артист Ник Азидис, българското MР Studio, индийското Knownsense Studios и французинът Тиери Ноар - първият графити артист, рисувал на Берлинската стена през 80-те години на миналия век.

На построената през 1882 г. къща на ул. „Московска“ 17 има поредица от пет творби, създадени от българския графити артист JahOne. Те насочват погледа към значението на това да сме полезни на ближния. Темата е „Да дариш светлина“.

Парковото пространство зад Националната художествена галерия „оживява“ благодарение на две светлинни инсталации. Нов и почти фантастичен облик на градината придават седем огромни, променящи своя облик цветя. Инсталацията CyberFlo е носител на посланието за позитивна промяна. В инсталацията SubAtom постоянно движещите се частици преобразуват енергия, търсят форми и разкриват нови светове.

Фасадата на Народния театър събира шестима български артисти и студия, които творят в сферата на светлинните изкуства. Elektrick.me, MР Studio, Петко Танчев, Poliforma, Розалина Буркова и Studio Phormatik.

Символът на фестивала - плаващата инсталация „Лунна нощ“, е във фонтана пред театъра. До него, в градската градина, са озарените от многоцветни светлини дървета, част от инсталацията „Магическа гора“.

На площад „България“ пред НДК са скулптурите Infinitum на шведския артист Филип Якобсон, създадени от дърво и светлина и символизиращи вечност и цялост.

Най-мащабната фасада е на Националния дворец на културата. На нея „грее“ символa на любовта - инсталацията Glowing Heart. Там сияят и творбите на тримата победители, избрани след участие в конкурс и претворили темите eMotions, eXplore и eFuture, пише БТА. 

Пълната програма и картата на събитието можете да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама