„Хора и улици“: Театър на поезията и естрадата – и такъв сме имали

15:00, 18 май 22 / София 25 1627 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

„Театър на поезията и естрадата“ – и такъв сме имали. Сгушен в дъното на парка „Заимов“, днес той се нарича Театър „София“. Създаден е през 1966 г. под поетичното и музикално име, като само три години по-късно е преименуван с днешното си.

Театър „София“ е най-големият и стар общински театър. Той е вторият театър (след Народния) със специално построена за театрална дейност сграда. Конкурсът за проект на театъра през 1969 г. е спечелен от арх. Жеко Жеков. Строителството продължава до 1977 г.

Сградата има две театрални зали – голяма зала с 314 места и камерна зала 60 до 74 места (в зависимост от спектакъла), с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност.

Работи една актьорска трупа, поддържана финансово от Столична община. Тя и до днес съчетава уважението към традициите с творческия експеримент, с различното и интригуващо представяне на театрaлното изкуство.

Театърът е домакин на гостувания на спектакли от страната и чужбина. В афиша си има представления за деца и младежи. Освен за театрална дейност, залите и фоайетата се използват и за провеждане на семинари, презентации и изложби.

Театър „София“ поддържа афиш от около 20 заглавия. За повечето от тях има субтитри на английски език и могат да бъдат гледани и от чужденци.

Мястото е театрално пространство, в което е на почит уважението към най-доброто в театралните традиции и същевременно се дава път на най-новото и модерно в съвременния театър.

През юни месец предстои да бъде направен голям основен ремонт на театъра, така че наесен той да посрещне публиката си с много красива обновена сграда, в която артисти и зрители да се чувстват още по-добре.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Светица, демон или кметска съпруга?

„Хора и улици“: Кой създаде най-красивите сгради

„Хора и улици“: Ботев на Украйна

„Хора и улици“: Къде да се крият софиянци при бомбардировка

„Хора и улици“: Той е първият паметник в София...

„Хора и улици“: Кой владетел присъединява София към България?

„Хора и улици“: Инцидентът, заради който спира Княжевският лифт

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама