„Хора и улици“: Къде по света има копия на паметника на светите братя

09:00, 24 май 22 / София 25 1799 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Св. св. Кирил и Методий са братята, които имат огромно значение за историята не само на българите, но и на много други европейски народи. Най-големият им принос безспорно е създаването на глаголицата и защитата ѝ в спора с привържениците на триезичната догма.

Има много паметници на светите братя, но пред Националната библиотека в София е поставен един от най-впечатляващите. И до днес той е считан е за едно от най-добрите постижения на българското монументално изкуство.


Снимка: БГНЕС

Конкурсът за нов паметник е обявен през 1963 г., когато Народната библиотека „Васил Коларов“ е преименувана на „Кирил и Методий“. Той е спечелен от скулптора Владимир Гиновски, който заедно с арх. Иван Иванчев построяват паметника на светите братя, който да замести предишния паметник на Васил Коларов. Самоят монумент е създаден през 1972 г., но е открит едва през 1975 г.

Фигурите на Солунските братя са високи 4,2 м и излъчат достолепие и мъдрост. Изобразени са изправени, в цял ръст, символизирайки неугасими свещи. Кирил (отдясно) държи перо в дясната си ръка. Методий държи книга в лявата си ръка. Между двамата се вижда свитък, на който са изписани първите букви от азбуката. И двамата братя са облечени в широките одежди на монасите от миналото.

Паметникът има две копия. Едното е в Мурманск, Русия, което е открито през 1990 г., а другото е в двора на българското посолство в Рим, Италия.


Снимка: БГНЕС

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Театър на поезията и естрадата – и такъв сме имали

„Хора и улици“: Светица, демон или кметска съпруга?

„Хора и улици“: Кой създаде най-красивите сгради

„Хора и улици“: Ботев на Украйна

„Хора и улици“: Къде да се крият софиянци при бомбардировка

„Хора и улици“: Той е първият паметник в София...

„Хора и улици“: Кой владетел присъединява София към България?

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама