Христо Стоичков стана почетен гражданин на Стара Загора

15:50, 13 дек 18 / Спорт 25 1541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Символите на званието „Почетен гражданин на Община Стара Загора” получи днес легендарният български футболист Христо Стоичков. Той бе удостоен с отличието с решение на Общинския съвет от 2017 г., по повод празника на Община Стара Загора - 5 октомври. Това стана след тайно гласуване на общинските съветници.

„Христо Стоичков е може би най-добрия футболист на България. Той много помогна за популяризирането на нашия град с футболната среща, която организира миналата година между Отбора на Стоичков и Дрийм тима на Барселона. Това не е последното, което ще направим заедно“, каза кметът Живко Тодоров. Той припомни заслугите му за България и признанието, което е получил за дейността си. В Стара Загора на стадиона ясно се видяла любовта на феновете, Общината също му засвидетелства признание. „Христо, ти си голям приятел на Стара Загора, винаги си добре дошъл. Благодарим“, каза още Тодоров.

"За мен Стара Загора е много специален град, защото тук бях войник", призна Христо Стоичков. Той разказа, че не е забравил времето, когато е бил на пост, а почти всеки петък, събота и неделя - в ареста. "Добри Джуров е виновен да не остана в Берое, а да замина за София, натисна едно червено копче и аз отпътувах", спомни си футболната ни легенда.

Стоичков сподели, че има идея да се организират междуучилищни и междуградски първенства за подрастващи по различни видове спорт. Обмислял и да се създаде мъжки отбор на Тракия, който да се пребори с футболисти от другата България. Стоичков заяви, че не е оптимист за съвременния футбол у нас. По думите му държавата и общините трябва да помогнат за развитието на детско-юношеския футбол, но в спортни училища.

Стоичков препоръча спортните училища да бъдат с общежития, защото там с ред и дисциплина, ще се формират бъдещите успешни футболисти и отново цял свят ще заговори за България.

Званието "Почетен гражданин" е придружено с парична премия, която Стоичков дари за лечението със стволови клетки на малката Мая в Турция.

През следващата година Стоичков планира сформирането на футболен тим "Тракия" от най-добрите футболисти в региона, който да се изправи срещу равностоен тим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама