Стара Загора обявява акция за събиране на дарения от тоталитарния режим

18:00, 31 яну 19 25 1307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старозагорският архив обявява акция за събиране на документи-дарения, по повод на 30 години от края на тоталитарния режим в България. Това обяви директорът на архива Галин Караславов по време на годишния си отчет пред журналисти, цитиран от БТА. 

"Очакваме документи, които свидетелстват за кризата в БКП, противниците на комунистическия режим, протестите в страната, създаването на първите свободни профсъюзи, както и международни акции", посочи Галентин Караславов.

Общо 100 архива са предадени през миналата година в Комисията по досиета. Те са на лишени от свобода, които са излежавали присъди в Старозагорския затвор през периода 1947-1954 година. Архивите съдържат информация за хората, присъдите, законите по които са обвинени, както и за принадлежността им към ДС или военното разузнаване. 

Специалистите от Старозагорския архив са подготвили през миналата година осем изложби по повод различни годишнини. 

Музейната сбирка, посветена на патрона на Четвърто основно училище "Кирил Христов" е носител на тазгодишната награда на Държавен архив-Стара Загора.

Общата фондова наличност в началото на тази година е 3318 броя, от които 2687 вече са дигитализирани. През тази година ще бъде извършена дигитализация на още 161 обекта, посочи Галентин Караславов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама