Изправиха пред съда Мария Гиздева, обвинена в убийството Ботьо Фаса

16:30, 22 фев 19 25 4916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първото заседание по делото срещу Мария Гиздева се проведе в Старозагорския Окръжен съд. Адвокатите на младата жена поискаха делото срещу нея да бъде върнато заради процесуални нарушения, сред които неяснота в обвинението и непредявяване на част от материалите, които са в досъдебната фаза.

Съдът определи, че делото не следва да бъде връщано и даде 7-дневен срок за обжалване на определението пред Апелативен съд – Пловдив. Следващото разпоредително заседание е насрочено за 15 март, стига въззивния съд да излезе със становище. Едва тогава ще се определи и дата за самото дело. По него са налице 28 експертизи, ще бъдат разпитани и около 60 свидетели.

Делото срещу Мария Гиздева започна близо три години след като в Стара Загора бе открит мъртъв 62-годишният Богдан Динев, известен като Ботьо Фаса. 18-годишната тогава ученичка от Стара Загора направи самопризнания. Тя обясни, че пробола с нож в бедрото възрастния мъж при самоотбрана, защото той опитал да я изнасили.

По време на заседанието бе поискан отвод на прокурора, тъй като използвал термини в обвинителния акт, а именно, че Мария е извършител на кражба в миналото, за което няма никакви данни. „В системата на прокуратурата е отразено, че тя няма предишни осъждания и разследвания“, каза другият защитник на Гиздева адвокат Петко Кънев.

Преди началото на делото адвокат Валентин Димитров припомни, че Мария е действала при неизбежна самоотбрана и е невинна.

Той определи като абсурдно второто обвинение срещу младата жена, според което за периода 25 – 26 юли 2016 г. е използвала шест пъти банковата карта на Динев, без съгласието на титуляра, като във всеки от случаите не е била изтеглена парична сума.

„Няма опит за теглене на пари, няма теглене на пари. Смятам, че това обвинение е само за „допълнителен привкус”, коментира адвокатът и поясни, че няма да се възползват от правилата за съкратено съдебно следствие и тръгват по общия ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама