Отбелязваме Деня на Тракия

07:30, 26 мар 19 25 2406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на Одринската крепост на 26 март 1913 г. по време на Първата балканска война. На този ден се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин.

Но освен с триумфа, Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия.

26 март - Ден на Тракия е обявен за официален празник с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 г.

Варна

Във Варна Военноморските сили всяка година на тази дата отдават военни почести на героите, паднали в Балканските войни и Първата световна война.

Официалното честване е от 11 ч. на паметника-портал на Осми приморски пехотен полк. Там ще се проведе заупокойна молитва, отдаване на военни почести и тържествено поднасяне на венци и цветя. Националното поклонение ще вземе участие и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщават организаторите – Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, община Варна и Военно-морските сили. Същият ден от 18 ч. в Тракийския дом е и тържественият концерт.

Бургас

Тракийско дружество "Екзарх Антим І" и Народно читалище "Тракия – 2015" -Бургас, с подкрепата на Община Бургас, организират редица мероприятия посветени на Деня на Тракия.

От 11:00 ч. започва Кулинарно изложение на тракийски гозби в Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова".

В 12:00 ч. ще се проведе официален ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на българския воин пред "Военен клуб" - Бургас.

От 18:00 ч. се организиера патриотичен рецитал, посветен на Деня на Тракия, в голямата зала на Тракийско дружество "Екзарх Антим I" и награждаване на участниците в конкурса "Георги Кондолов – живот отдаден на свободата".


Пазарджик

Българският трибагреник с дължина 141 метра ще бъде изнесен с тържествено шествие в Пазарджик за Деня на Тракия.

Инициативата е съвместна проява на местната община и структурата на ВМРО в града, съобщи общинският председател на воеводите Георги Копривщенов. Идеята е да се отдаде почит към едно от великите събития в историята на България - Одринската епопея, уточни кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Знамето ще бъде ушито от местна фирма, а дължината е избрана по броя на годините от Освобождението на България, подчерта Попов. Според него националните поводи за гордост трябва да бъдат отбелязвани подобаващо и радостен е фактът, че все повече хора масово се включват в тях. Превземането на Одрин е последният решителен удар срещу Османската империя, който довежда до края на Балканската война, припомни общинският председател на ВМРО. Той допълни, че българското знаме, развято върху Селим джамия в утрото на 26 март преди 106 години, е символ на победата на българската армия.

Шествието в Пазарджик ще започне в 17.30 ч. от читалище “Виделина“ и ще бъде предвождано от Представителния духов оркестър на ВВС.


Стара Загора

Общоградски тържества по повод Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея ще се проведат в Стара Загора. Те са организирани от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите и сержантите от запаса.

От 16.00 часа в парк „Тракия“ ще се проведе тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметник „Одринска епопея“.

 

Кърджали

Тържественото честване на Деня на Тракия в Кърджали ще започне в 12.00 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на капитан Петко Войвода, войводите Димитър Маджаров и Стоян Терзиев, пред паметника на Освободителите, в който са погребани костите на загиналите воини в боевете за Кърджали през Балканската война и пред паметника на командира-освободител генерал Васил Делов.

Честванията се организират от Тракийското дружество „Димитър Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“. Гости на празненството в Кърджали ще бъдат акад. Георги Марков, проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт,
Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”, и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

В 14.00 часа акад. Георги Марков и Иван Гранитски ще дарят книги на библиотека „Н. Й. Вапцаров“.

В 16.00 часа пред Дома на културата с музика и хора ще започне празненството в чест на Деня на Тракия, организирано от Тракийско дружество „Тракийско сърце“ и Народно читалище „Родопски фар“ - кв. „Гледка“. Във фоайето на Дома на културата ще бъде открита изложбата „Богатия свят на тракийката“. Предвидени са също дегустация на тракийски ястия и модно ревю с тракийски носии.

От 17.30 часа на предния ден - 25 март, в Регионален исторически музей – Кърджали акад. Георги Марков ще представи книгите си „Българското крушение 1913“, „Любомъдрие на историята“ и „Душесловие на историята“. Ще присъстват проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт, Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“, и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, които са съорганизатори на проявата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама