Кмет от Старозагорско е обвинен за купуване на гласове

13:20, 09 юли 21 / Новият парламент 25 2917 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност кмет на община в Старозагорска област с инициалите М.Ц.

Събраните доказателства сочат, че той е предлагал и давал имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат, съобщиха от прокуратурата.

По случая са разпитани свидетели, включително повече от 10 души. Извършени са претърсвания и изземвания в населени места в Старозагорска област. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

400% ръст на разследванията за купуване на гласове

По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като кметът им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили тази сума по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях.

Кандидат-депутат напуска листите на „Изправи се! Мутри, вън!“ заради съмнения за купен вот

Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

Припомняме, че вчера под ръководството на Софийска градска прокуратура се проведе акция срещу купуването на гласове в община Гурково, област Стара Загора. Пред БНР кметът на общината Мариан Цонев е потвърдил, че е получил призовка за разпит. Той обаче твърди, че въпросната акция цели да го оклевети. „Явно, че някои хора искат да се случи това нещо. Не знам откъде тия мераци. Не съм имал някакви отношения с правораздаващите органи. Готов съм да съдействам. Нито съм купувал (гласове – б.р.), нито съм имал намерение да правя такова нещо. Шест проверки от КПКОНПИ са ми правени – за всичко, от специализирана прокуратура и т.н.“, каза той, като подчерта, че досега не е имало образувани дела срещу него. 

Освободиха общински съветник от Поморие и кмета на село Бата

Междувременно стана ясно, че общинският съветник от Поморие - Пламен Огнянов и кметът на село Бата - Георги Георгиев, които вчера бяха арестувани по подозрение за търговия с вот, са били освободен снощи, предаде bTV.

Освобождаването на Георги Георгиев е станало минути преди насрочения в негова подкрепа протест на членове на ГЕРБ пред РУ-Поморие. От МВР са информирали, че продължават със събирането на доказателства.

Нова полицейска акция

Стана ясно и че в момента се провежда нова полицейска акция, свързана с купуване на гласове, във великотърновското село Раданово. 

От рано сутринта в населеното място има засилено полицейско присъствие. Патрули проверяват преминаващите автомобили.

Резултатите до момента

По-късно по време на брифинг на МВР директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев обяви, че към момента са образувани 72 досъдебни производства за купуване на гласове. Проверени са общо 9588 лица от криминалния контингент. Установени са 818 лидери на групи, занимаващи се с търговия с вот. Проверени са също 1741 собственици на фирми във връзка със сигнали за корпоративен вот. По закона за МВР са задържани 938 души и са съставени близо 7000 предупредителни протокола, предаде „Сега“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама