Разбиха канал за синтетична дрога за над 6 млрд. долара във Варна

19:58, 11 дек 18 25 1755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненската окръжна прокуратура предаде на съд холандец и белгиец, обвинени за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на синтетична дрога. Каналът е разкрит благодарение на съвместните действия на ДАНС, Агенция "Митници" и Варненската окръжна прокуратура. Така е предотвратено производството на синтетична дрога за над 6 милиарда долара.

Случаят започва да се разплита през февруари миналата година, когато на Пристанище Варна-Запад е проверен контейнер, пристигнал с кораб от Лаос през Виетнам. В него са открити 5000 литра прекурсор за производство на синтетична дрога. По документи пратката била почистващ препарат за прозорци. Забраненото вещество е трябвало да бъде доставено на нелегални нарколаборатории в Холандия, Белгия и Великобритания.

Случаят е докладван на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество. Договорено било контейнерът да стигне до Холандия, за да бъде установен получателят.

През юни тази година двамата обвиняеми се срещат у нас и тогава са задържани.

По различно време на пристанище Варна - Запад са засечени още две пратки с прекурсори, пристигнали с кораби от Китай. През цялото време действията на контрабандистите се следели.

Двамата задържани са осъждани в други европейски държави за трафик на наркотици.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама