Благотворителност събира средства за детска линейка във Варна

17:00, 06 фев 19 25 1301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредица от събития с благотворителна кауза започва Детски кът Варна, съобщи зпред БНР Милен Минков от актракционния парк в Морската градина. 

"Искаме да съберем пари за купуването на специализирана линейка за превоз на деца във Варна. Единствената такава в момента в България се намира в София. Тя е дарена преди по-малко от две години малко използвана, а с преоборудването цената ѝ е около 145 хил. лв., поясни Минков.

По думите му, през 2018 г. случаите, в които тази линейка е използвана за спасяването на варненски деца са 12.

Той уточни, че вече са разговаряли с ръководството на УМБАЛ "Св. Марина", където за целта дори е бил събран екип от водещи медици, за да се прецени кое би било най-доброто оборудване за детската линейка.

Първото от събитията в подкрепа на каузата е на 23 и 24 февруари, когато ще има безплатна работилница за изработка на автентични мартеници.

450 метра вълнена прежда в бяло и в червено е в процес на боядисване в цех във Вълчидол по оригиналните техники, каза Минков. Навръх 1 март ще бъде открит благотворителен базар, а събраните пари ще отидат в специална набирателна сметка, която е създадена за кампанията. 

В Детския кът ще бъде окачена и най-голямата мартеница у нас с образите на Пижо и Пенда. Височината на тази мартеница ще е 450 см. и ще остане и през летния сезон, каза още Милен Минков. 

Във времето между 2 и 4 март, в Детския кът ще бъде направена и възстановка на варненска възрожденска улица. Ще бъдат представени общо 14 занаята, но освен занаятчии ще има и представяне на традиоционни български продукти.

Сред  големите изненади са и демонстрациите на осем автентични рецепти, приготвяни преди 100 и повече години и сервирани в някогашния дворец "Сандрово", днес резиденция "Евксиноград". Всички рецепти са издирени от Club Chefs - Varna и лично изпробвани от най-добрите варненски готвачи.

Иначе, продължава конкурсът за есе, рисунка и видео на патриотична тема, който цели да популяризира "Героите на Освобождението". Творбите ще се приемат до 27 февруари. Участниците трябва да са ученици във Варненска област и ще бъдат разделени в две възрастови групи - ученици от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. 

Победителите във всяка категория, освен ваучери и карти за игра, ще получат и възможността да прочетат есето си на 3 март в детския кът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама