146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата се отбелязва с различни прояви

07:45, 19 фев 19 25 2701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски се отбелязва с участието на военнослужещи в населените места в цялата страна с ритуали по отдаване на почит пред паметта и делото му.

От 18.00 часа президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод годишнината пред паметника на Васил Левски в столицата. Държавният глава ще поднесе венец и ще произнесе слово.

Проявите за годишнината започнаха на 18 февруари в Горна Оряховица, Смолян, Карлово и Ловеч с полагане на венци и цветя от военнослужещи от Сухопътните войски пред паметника на Апостола на свободата. В Карлово участваха представителни формирования и военният духов оркестър от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На 19 февруари от 18.00 ч в столицата Националната гвардейска част ще изпълни възпоменателна церемония пред паметника на Апостола на свободата. Преди това от 17.00 ч в храм „Света София“ ще бъде отслужена архиерейска литургия в памет на йеродякон Игнатий, след която ще има традиционното литийно шествие от храма до паметника на Апостола.

От 09.00 часа в Карлово в църквата „Света Богородица” ще бъдат отслужени архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

Военнослужещите от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора ще отдадат почит на Апостола от 10.30 часа в Димитровград и от 11.00 часа в Стара Загора и в Хасково. В същия час ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен.

От 10.30 часа в Белене военнослужещите от 55-и инженерен полк ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на героя в двора на основно училище „Васил Левски”.

Бригадно командване – Благоевград ще участва в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 11.00 часа в Благоевград и от 11,30 часа във Враца.

От 12.00 ч е ритуалът в Асеновград, в който ще участват представителни подразделения от 4-и артилерийски полк.

От 12,30 ч. в Сливен почит към Апостола ще отдадат военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти.

От 11.00 ч в Пловдив военнослужещи от 3-а авиобаза Граф Игнатиево и почетен караул ще участват в ритуала по поднасянето на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата на хълма Бунарджик.

От 10.00 ч във Варна военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще участват в ритуал за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 ч. почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС ще участват в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.

От 11.00 ч в Бургас почетен караул от ВМС ще участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама