Поглед назад: Как Цар Калоян превзема Варна от византийците

09:00, 24 мар 19 / Поглед назад 25 9682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешната дата през 1201 г. цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България.  

На 24 март отбелязваме 818 години от именитата победа, което е един повод да прелистим няколко от най-славните страници в българската история.

Градът се е защитавал от голям гарнизон, включително от западни наемни войници - най-смелите в редиците на византийската армия. Крепостта е защитена от морето от една страна, и от ров от другите три страни. За да завземат крепостта, българските инженери конструират огромна обсадна кула, която е по-широка от външния ров. Преобръщат я в рова и така армията на цар Калоян успява да достигне до стените на града.

Обсадата на Варна е проведена между 21 и 24 март 1201 г.

За нея пише византийският историк Никита Хониат: „Без да се уплаши от светостта на деня (било Великден) и без да се засрами от името Христово, което той (т.е. цар Калоян) произнасяше само с уста, подтикван от кръвожадни демони, блъскаше в рова всички, които беше заловил живи, и хвърляше пръст, докато изпълни рова. Така мястото стана общ гроб. След като разруши крепостните стени, той се завърна в Мизия, като отпразнува деня с такива жертви и кървави помени.“ Тогава българският владетел печели прозвището “Ромеоубиец”.

В края на 1201 г. между България и Византия започват преговори за мир. Мирът е сключен в началото на 1202 г.

През 1207 г. цар Калоян отново се отправя с голяма армия към Солун и обсаджда града. В хода на обсадата обаче царят умира. За смъртта му съществуват различни хипотези: за естествена смърт или че е убит от първия си военачалник – куманския войвода Манастър. Възможно е също Калоян да става жертва на заговор, в който участва и съпругата му, куманката Анна-Анисия (Целгуба).

През 1972 г. в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново е открит гробът на висш аристократ от Второто българско царство. Въпреки нестихналите и до днес научни спорове дали това погребение може да се отнесе към личността на цар Калоян, мощите биват пренесени с държавни почести до реставрираната църква „Свети Четиридесет мъченици“. Цар Калоян е тържествено погребан с държавни почести на 19 април 2007 г.

Паметник, изобразяващ цар Калоян на кон и с вдигнат меч в ръка, е един от символите на Варна. Висок цели 8 метра, той се издига величествено в малката градинка зад Окръжния съд на Варна, съвсем близо до друга основна забележителност на града - великолепната катедрала Св. Успение Богородично.

Паметникът е поставен в чест на дейния и изключително способен средновековен владетел на България, който не само успява да утвърди позициите на наскоро възстановеното Българско царство от братята му - царете Асен и Петър, но го превръща в значима сила на Европейския югоизток, с която се съобразяват всички тогавашни държави на Стария континент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама