Съдят варненски адвокат за имотна измама за над 500 000 лева

12:35, 02 апр 19 25 1507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненски адвокат е предаден на съд за измама за над 500 000 лева, представляваща особено тежък случай.

Районната прокуратура във Варна е внесла във Варненския районен съд обвинителен акт срещу адвокат Мирослав А. 38-годишният мъж в качеството си на пълномощник с цел да набави за себе си имотна облага е измамил 12 варненци. Имотната вреда за пострадалите е в размер на 505 623 лева. Адвокатът ще отговаря за измама, която е в особено големи размери и представлява особено тежък случай и е извършена като продължавано деяние.

Подсъдимият вземал пари от потърпевшите, на които заявявал, че ще участва от тяхно име в обявени на публична продан имоти по различни изпълнителни дела. Обещавал им правна помощ и съдействие чрез намиране и покупка на недвижими имоти във Варна, предлагал им посредничество в преговорите за покупката, проверка на състоянието и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделката.

Престъпната измамническа схема на подсъдимия Мирослав А. действала от 2 юли 2015 год. до 16 февруари 2017 г. Всичките девет измами са били извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и еднородност на вината.

Причинената от престъплението имотна вреда на пострадалите надхвърля 140-кратния размер на минималната работна заплата към 16 февруари 2017 г. /460 лева/. Стойността на щетата надхвърля повече от 7 пъти тази, която дефинира наличието на особено големи размери. Случаят с измамите на адвокат Мирослав А. е особено тежък, защото извършеното престъпление заради настъпилите вредни последици и другите отегчаващи отговорността обстоятелства разкриват изключително високата степен на обществената опасност и на деянието, и на дееца.

Обвиняемият е въвел в заблуждение 12 лица, някои от тях са били съпрузи, за продължителен период от време, за да не бъде разкрит и изобличен. В резултат на измамливите действия са пострадали 13 лица, които се претърпели имотна измама. Подсъдимият бил препоръчан от съседи и познати, дори от родителите си, на пострадалите. Те са му се доверили заради професията му на адвокат и са го ангажирали да ги представлява и да защитава интересите им.

Дори когато Мирослав А. бил лишен от право да упражнява адвокатската професия, той продължил да извършва измами, като се представял за действащ адвокат.

Районната прокуратура във Варна е посочила в обвинителния акт срещу Мирослав А. като смекчаващи отговорността обстоятелства факта, че е бил неосъждан и че е възстановил част от причинените щети. Те обаче са едва 65 353 лева от причинените щети за над половин милион лева.

Бившият адвокат е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Районната прокуратура във Варна му е наложила и забрана да напуска страната. Предстои делото срещу 38-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама