Каракачанов: Отклоняване до около 2 млрд. лева в цената за F-16 е разумно

13:59, 04 юни 19 / Политика 25 1804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България – около 2 млрд. лв. Това коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той направи това, след като конгресът на САЩ даде разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1.6 млрд. долара.

САЩ одобриха продажбата на изтребители F-16 за България

"Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд. Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента - 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на крайщата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета", заяви Каракачанов.

"Локхийд Мартин": Цената за F-16, посочена от Конгреса, не е крайна

Цената включва 8 самолета с пълен комплект въоръжение с комплект ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, всички системи и бъдещите модернизации. Това е максималната финансова рамка на проекта, уточниха от МО. Вече тече двуседмичния срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор, в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама