Отмениха частичното бедствено положение в Тутраканци

10:40, 05 юни 19 25 1397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отмениха бедственото положение в провадийското село Тутраканци. Това съобщи след заседание на кризисния щаб зам.-кметът на община Провадия Анатоли Атанасов. Хората от евакуираните имоти ще могат да се върнат в къщите си.

Частичното бедствено положение беше обявено вчера следобед заради преливането на язовира след интензивните валежи. Два екипа на пожарната и хидромодул бяха изпратени на място, над стената се поставяха чували с пясък, предприе се и разширяване на преливника с помощта на багер.

Язовир Тутраканци прелива, започва евакуирането на хора

Взето е решение и язовирът да бъде пресушен на кота нула, като ще се търси решение за съдбата му - дали да бъде изведен от експлоатация, или да се ремонтира компрометираната язовирна стена.

Заместник-кметът обясни, че язовирът в Тутраканци е собственост на Община Провадия и е даден на концесия. През 2018 г. Общинският съвет е взел решение язовирът да бъде предоставен на държавното предприятие за стопанисване. Към този момент обаче няма решение дали ще бъде прехвърлен или ще остане собственост на Общината. По думите на Атанасов всички проверки са показали, че язовирът е в добро техническо състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама