Отбелязваме международния ден без пластмасови торбички

07:20, 03 юли 19 25 1350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме международния ден без пластмасови торбички. 

Забраниха найлоновите торбички за еднократна употреба и в Нова Зеландия

Пластмасовите торби и опаковки от храна и напитки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. България е на последно място в статистиката на Европа за екологично самосъзнание и информираност. 

По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа). Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим.

Изхвърляме над 3 млн. тона отпадъци годишно

Повечето найлонови торби се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се рециклира. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига. 

По този повод на Синия пазар във Варна днес ще се проведе флашмоб за раздаване на пазарски торби за многократна употреба.

Белград забранява найлоновите торбички

Акцията е идея на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и е част от предприетите в различни градове на страната инициативи под надслов "Свободни от пластмаса".

Точно в 14 ч младежи ще тръгнат от района на Юнашкия салон към Синия пазар и ще спират всеки минувач с найлонова торбичка в ръце.

„Когато отиваш на пазар, вземи своя торба и на щанда кажи: „Не, мерси, нося си!“ (#НеМерсиНосяСи). С това послание доброволците ще подаряват на гражданите и гостите на Варна пазарски торбички за многократна употреба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама