Полицаи от Варна излизат на протест заради ниското заплащане на нощния труд

18:35, 18 юли 19 25 1636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицаи от Варна ще излязат на протест тази вечер в града заради ниското, според тях, заплащане на нощния труд от 25 стотинки на час.

Те ще изразят недоволството си от 18.30 часа, в пространството до шадраваните пред Регионалния исторически музей, това съобщи за „Фокус“ Красимир Костов от Синдикалната Федерация на служителите в МВР.

По думите му, протестът в града е продължение на този, който се проведе в столицата на 5-ти юли. Причината е, че от тогава до сега, организацията не е влязла в преговори с ръководството на Министерствата на вътрешните работи и на финансите.

Десетки служители на МВР се събраха на протест за по-високо заплащане на нощния труд

В бюджета на силовото ведомство няма предвидени средства за увеличаване на допълнителната добавка. Служителите в системата във Варна ще продължават с протестите, докато няма индикации, че от министерствата са готови да седнат на масата за преговори.

„Ние преди година и половина, с още две организации повдигнахме въпроса за допълнителното възнаграждение от 25 стотинки. С тях излязохме със становището, че то трябва да е в размер на 2.5 лева. На националния протест стигнахме до извода, че добавката, когато сме я предлагали през далечната 2007 година, минималната заплата е била 180 лева. От тогава досега минималната заплата е увеличена четири пъти“, обясни синдикалният лидер.

Младен Маринов: Ще настоявам да се преразгледа бюджетът за персонал в МВР

Според него като първа крачка на добра воля, протестиращите могат да се договорят за добавка в размер на един лев. За това обаче, те поставят условие, добавката да се обвърже със социално измерим променлив критерии като минимална или основна заплата на служител, който полага такъв труд.

Младен Маринов: Подкрепям колегите в техните искания, но всичко е въпрос на финансови възможности

Според Красимир Костов на протеста тази вечер ще излязат и представители на КТ „Подкрепа“, Синдиката на служителите в затворите и Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

Той добави и, че през последния месец са излезли и други проблеми със заплащането на извънреден труд, положен от служители в системата на МВР, които не са обезщетени и с почивки. Времето на разположение през почивките, които те дават също се заплаща по 10 стотинки на час, което според работещите е много ниско.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама